کاریابی در آلمان
کشور آلمان دارای بزرگترین اقتصاد اروپا و چهارمین اقتصاد بزرگ جهان بعد از ایالات متحده آمریکا، چین و ژاپن است. تمرکز اصلی اقتصاد آلمان، بر حوزه صادرات است. آلمان در بخشهای پررونقی مانند خودروسازی، مهندسی مکانیک و ساخت و تولید، صنایع شیمیایی و فناوری پزشکی، جزو کشورهای پیشرو است. اطلاعاتی که توسط دفتر آمار دولت فدرال آلمان منتشر شده نشان میدهد که نرخ بیکاری آلمان در سال 2021، 3.7% بوده و بالغ بر 45.3 میلیون نفر در ماه نوامبر 2021 در آلمان مشغول به کار بوده اند.
با وجود همه این نکات مثبت، شرایط بازار کار و کاریابی در آلمان در چشمانداز 10 سال آینده، تصویری متفاوت از گذشته را نشان میدهد. نتایج یک پروژه تحقیقاتی که توسط دولت فدرال آلمان در مورد پیشبینی وضعیت نیروی کار آلمان در سال 2030، انجام شده است، نشان میدهد که از نیروی کار فعال آلمان تا سال 2030، 2.9 میلیون نفر کاسته خواهد شد. بر اساس نتایج این تحقیق، نیروی کار جوان آلمان به طور قابل ملاحظهای کاهش یافته و به نیروی کار میانسال و مسن افزوده میشود.
به عبارت دیگر، در سال 2030، از نیروی کار 15 تا 24 سال آلمان 980.000 نفر و از نیروی کار 15 تا 54 سال آلمان، 4.8 میلیون نفر کاسته خواهد شد و به نیروی کار بالای 55 سال آلمان، 3 میلیون نفر افزوده میشود. به عبارت دقیقتر، با پیشبینیهایی که در خصوص نرخ رشد جمعیت آلمان تا 20 سال آینده میشود، در صورت عدم تحقق پیشبینیها در مورد بهکارگیری نیروی کار مسن، تا سال 2030، آلمان با کمبود حدود 1.2 میلیون نیروی کار مواجه خواهد شد.
کمبود نیروی کار متخصص، منجر به افزایش سرمایهگذاری در زمینه نیروی کار خواهد شد. بنابراین، ساختار عرضه و تقاضا در بازار کار بهبود خواهد یافت. بدین ترتیب، میزان تقاضا برای فارغالتحصیلان دانشگاهی جویای کاریابی در آلمان افزایش چشمگیری خواهد داشت.
کاریابی در آلمان و ورود به بازار کار این کشور به عنوان نیروی کار متخصص و تحصیلکرده، تضمینکننده یک شغل خوب با حقوق بالا و فشار کاری کمتر خواهد بود. پیشبینیها نشان میدهد تا سال 2030، درصد فارغالتحصیلان دانشگاهی شاغل در بازار کار آلمان، تا 26 درصد افزایش خواهد داشت.
گرایش شدید به نیروی کار تحصیلکرده دانشگاهی، ممکن است منجر به کاهش تقاضا برای دورههای آموزش دوگانه شود. اما اگر سیستم آموزش دوگانه، تمرکز بیشتری بر روی جذب افراد تحصیلکرده با پیشینه مهاجرتی داشته باشد، درصد جمعیت نیروی کار فاقد مدرک دانشگاهی رسمی، از 22 درصد در سال 2010 تا 14 درصد در 30 درصد کاهش خواهد یافت.
کمبود نیروی کار متخصص، منجر به توسعه سیاستهای مهاجرتی و تسهیل فرآیند کاریابی در آلمان میشود. بهطوریکه، از سال 2020، نرخ خالص مهاجرت تا 200 هزار نفر در سال افزایش یافته است. مهمتر آنکه، افزایش نیروی کار متخصص مهاجر نیز به روند رو به رشد خود مانند گذشته ادامه خواهد داد. با تسهیل سیاستهای مهاجرپذیری دولت فدرال آلمان، نسبت جمعیت نیروی کار دانشگاهی و متخصص در این کشور افزایش چشمگیری داشته است.
بر اساس پیشبینیها، تقاضا برای جذب نیروی کار متخصصی که در برنامههای آموزش دوگانه حضور داشته است، افزایش خواهد داشت. انتظار میرود نرخ تقاضا در حوزههای مرتبط با خدمات درمانی، هتلداری، خدمات خانگی و غیره افزایش یابد. در مقابل، تقاضا برای نیروی کار در حوزههای اداری، سازمانی و دفتری کاهش زیادی خواهد داشت. ولی در میزان تقاضا برای جذب فعالان در عرصه تولید تغییر چندانی مشاهده نمیشود.