دانشگاه های آلمان
تحصیل در آلمان
کشور و دانشگاه های آلمان، محبوب ترین مقصد تحصیلی غیر انگلیسی زبان و سومین مقصد تحصیلی پرطرفدار در سراسر جهان هستند، فقط ایالات متحده آمریکا و بریتانیا تعداد دانشجویان بین المللی بیشتری نسبت به آلمان دارند. در این بخش به برجسته ترین دلایل انتخاب آلمان بعنوان مقصد تحصیلی، روش انتخاب دانشگاه و کسب پذیرش در آن خواهیم پرداخت.
آلمان یک کشور با تنوع بسیار بالا است. میان شهر شیک و مدرن برلین و مونیخ سنتی و قدیمی به اندازه یک دنیا تفاوت وجود دارد. آسمانخراش های نورانی فرانکفورت تضاد جالبی با فضای قدیمی هایدلبرگ ایجاد می کند. و اگر زندگی پرتکاپو و سریع هامبورگ شما را خسته کند، همیشه می توانید به منطقه زیبا و آرام راین میانه (Middle Rhine) پناه ببرید.
برای انتخاب دانشگاه در آلمان گزینه های بسیاری پیش روی شما قرار خواهد گرفت که در برگیرنده تعدادی از معتبرترین مؤسسات آموزشی در اروپای غربی است. برترین دانشگاه آلمان در رده بندی QS با جایگاه 50 ام، دانشگاه Technische Universität München است که پس از آن در رده شصت و سوم دانشگاه Ludwig-Maximilians-Universität München و در جایگاه 64 دانشگاه Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg قرار دارد.
علاوه بر این، همه شهرهای بزرگ و اصلی آلمان حداقل یک دانشگاه با رده بندی بالا در بین برترین دانشگاه های جهان دارند. در مجموع، 13 دانشگاه آلمان در بین 250 دانشگاه برتر جهان قرار دارند و 30 دانشگاه این کشور جزء 500 دانشگاه برتر جهان هستند. همانطور که می بینیم، آلمان جایگاه مناسبی را میان کشورهای برتر ارائه دهنده تحصیلات عالی به خود اختصاص داده است.
کشور آلمان علاوه بر دانشگاه های برتر جهانی، کیفیت بالای زندگی، شهریه تحصیل نسبتا پایین، طرح های حمایتی و اسکالرشیپ ویژه دانشجویان بین المللی و پیش بینی مناسب استخدام فارغ التحصیلان را نیز ارائه می دهد. به همین دلیل، افراد زیادی هر ساله آلمان را بعنوان مقصد تحصیلی خود انتخاب می کنند.
اگر به دنبال تحصیل در کشور آلمان هستید، احتمالا میدانید که 46 دانشگاه از مجموع 1029 دانشگاه این کشور در ردهبندی 2021 برترین دانشگاه جهان که توسط QS منتشر میشود، قرار دارند. از میان این دانشگاهها، نام 12 دانشگاه آلمان در بین 200 دانشگاه برتر جهان به چشم میخورد.
استانداردهای آموزشی بالا، اعتبار مدرکهای صادرشده و تسهیل فرآیند اشتغال فارغالتحصیلان این مؤسسات آموزشی، نرخ استاد/دانشجوی مناسب و درصد قابل توجه دانشجویان و اساتید بینالمللی در این دانشگاهها، از نکات قابل توجه در مورد مؤسسات آموزش عالی در کشور آلمان به شمار میآید. در اینجا نگاهی به 4 دانشگاه برتر آلمان در سال 2021 میاندازیم:
دانشگاه فنی مونیخ (Technische Universität München)
دانشگاه فنی مونیخ (TUM)، رده اول ده دانشگاه برتر کشور آلمان را به خود اختصاص داده است. این دانشگاه در سال جاری با صعود 5 پلهای، در جایگاه 50 دانشگاه برتر جهان قرار گرفت. این دانشگاه در سال 1968 با هدف ترکیب امکانات باکیفیت برای تحقیق و پژوهش با فرصتهای یادگیری منحصربفرد برای دانشجویان، تاسیس شد.
دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ (Ludwig-Maximilians – Universität München)
دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ برای یک سال دیگر، در رده شصت و سوم دانشگاه برتر سال 2021 جهان قرار گرفت. این دانشگاه در سال 1472 تاسیس شده و در حال حاضر در حدود 51 هزار دانشجو در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند. دانشجویان بینالمللی حدودا 15 درصد از مجموع دانشجویان این دانشگاه را تشکیل میدهند.
از دیدگاه شهرت و اعتبار آموزشی، دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ در رده 36 جهان قرار دارد. بعلاوه، 42 برنده جایزه نوبل در این دانشگاه تحصیل کردهاند.
دانشگاه روپرشت کارلز هایدلبرگ (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg)
دانشگاه روپرشت کارلز هایدلبرگ سومین دانشگاه برتر کشور آلمان است که در فهرست دانشگاههای برتر جهان که توسط QS منتشر میشود، جایگاه 64 جهان را به خود اختصاص داده است.
این دانشگاه در سال 1386 میلادی تاسیس شده و قدیمیترین دانشگاه کشور آلمان به شمار میآید. این دانشگاه در شاخصهای شهرت و اعتبار آموزشی و نرخ استاد به دانشجو، 100 امتیاز (حداکثر امتیاز ممکن) را از آن خود کرده است.
دانشگاه هومبولت برلین (Humboldt-Universität zu Berlin)
دانشگاه هومبولت شهر برلین، برای دومین سال در جایگاه چهارم برترین دانشگاههای کشور آلمان قرار گرفته است. این دانشگاه در سال جاری در رده 121 جهان قرار گرفته است و در شاخص شهرت و اعتبار آموزشی، در بین 50 دانشگاه برتر جهان جای دارد.
دانشگاه هومبولت در سال 1810 در شهر برلین تاسیس شده و لقب «مادر همه دانشگاهها» را به خود اختصاص داده است. این دانشگاه از طریق اساتیدش، از جمله آلبرت انیشتین، اکتشافات و پیشرفتهای گوناگونی در فیزیک و سایر علوم داشته است. همچنین، 55 نفر از بردگان جایزه نوبل در این دانشگاه تحصیل یا تدریس کردهاند.
در اینجا شهرهای دانشجویی آلمان به همراه دانشگاه های برتر آنها را معرفی می کنیم.
برلین
هیچ شهری در جهان به شیکی و زیبایی برلین نیست و با لندن و نیویورک رقابت می کند. واضح است که این شهر چندفرهنگی، خلاق و سازگار با خارجی ها مکان مناسبی برای دانشجویان است و همچنین شهر نسبتا ارزانی برای زندگی به شمار می آید. دانشگاه های برتر برلین در رده بندی QS بین 150 دانشگاه برتر جهان قرار دارند و عبارتند از: Humboldt-Universität zu Berlin (در جایگاه 117)، دانشگاه Freie Universität Berlin (در جایگاه 130) و دانشگاه Technische Universität Berlin (با رتبه 148 جهانی). این شهر همچنین پردیس های کالج های بیزینس معتبری همچون ESCP Europe، GISMA Business School و ESMT Berlin را در خود جای داده است.
مونیخ
این شهر جنوبی آلمان ، که غالبا بعنوان یکی از مناسب ترین شهرهای جهان برای زندگی انتخاب می شود، نکات مثبت بیشماری دارد. بعنوان نمونه، مونیخ دو دانشگاه برتر آلمان با رتبه بندی مناسب جهانی را در خود جای داده که عبارتند از: Technische Universität München در جایگاه 50 جهان و Ludwig-Maximilians-Universität München با رتبه 63.
زندگی در مونیخ بعنوان یک قطب مالی مدرن و شاخص، کمی گران است ولی لذت بردن از ییلاقات باواریا (بایرن) در اطراف مونیخ هزینه مازادی به شما تحمیل نخواهد کرد. در شهر مونیخ مکان های تاریخی زیادی برای بازدید وجود دارد که برجسته ترین آنها، کاخ ها و غارهای کینگ لودویگ است.
هایدلبرگ
شهر هایدلبرگ علیرغم اینکه در یکی از نواحی با تراکم جمعیت بالا در آلمان قرار گرفته، اما جذابیت روستایی و قدیمی گونه خود را همواره حفظ کرده است. این شهر برای بازدید از قلعه های باستانی و مرکز شهر با سقف های قرمزرنگ در بین توریست ها محبوب است. دانشگاه های برتر شهر هایدلبرگ آلمان شامل دانشگاه معروف Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg می شود که قدیمی ترین دانشگاه آلمان و سومین دانشگاه برتر این کشور در رده بندی QS (در جایگاه 64 جهان) محسوب می شود. این دانشگاه افتخار ارتباط با 50 برنده جایزه نوبل را دارد، که 10 نفر از آنها اساتید این دانشگاه بوده اند (یا کماکان هستند).
کلن
شهر کلن را با کلیسای جامع کلن، ناحیه دلچسب ریورساید و فضای پر مدارا و لیبرال آن می شناسند. این شهر جامعه دانشجویی پویایی دارد. شهر کلن دارای موزه و گالری های هنری فراوانی است و فروشگاه های مستقل بزرگی را، بخصوص در ناحیه Agnesviertel در خود جای داده است. قطارهای مستقیم به پاریس، بروکسل، آمستردام و لوگزامبورگ خیلی هم دور از دسترس نیستند. به همین دلیل، شهر کلن برای کسانی که مشتاق سفر به کشورهای اروپای غربی هستند، مقصد بسیار مناسبی خواهد بود. دانشگاه های شهر کلن شامل دانشگاه پرچمدار کلن (Universität Köln) می شود که در رده بندی جهانی جایگاه 282 را به خود اختصاص داده است و یکی از بزرگ ترین دانشگاه های کشور آلمان به شمار می آید.
فرانکفورت
قلب تپنده مالی و اقتصادی آلمان شهر فرانکفورت است که بانک مرکزی اروپا را در خود جای داده است. از این رو، مرکز شهر فرانکفورت سرشار از آسمانخراش های درخشان است و فرودگاه این شهر نیز شلوغ ترین فرودگاه قاره اروپا به شمار می آید. اگرچه، این شهر تماما به کار اختصاص نیافته و امکانات تفریح و سرگرمی زیادی برای ساکنین آن فراهم شده است. زندگی شبانه در شهر فرانکفورت یکی از بهترین های کشور آلمان محسوب می شود و سالانه فستیوال های تماشایی زیادی در این شهر برگزار می گردد. معتبرترین دانشگاه شهر فرانکفورت، دانشگاه Universität Frankfurt am Main است که دارای رتبه 311 جهان است و بطور ویژه در رشته های علوم اجتماعی مورد استقبال دانشجویان بین المللی قرار می گیرد.
هزینه تحصیل در دانشگاه های آلمان
اگر قصد تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان را دارید، خبر خوبی برای شما داریم! تحصیل در دانشگاه های دولتی آلمان برای همه دانشجویان آلمانی، اتحادیه اروپا و بین المللی از تمامی کشورها در دوره کارشناسی رایگان است، بجز ایالت بادن-وورتمبرگ که دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا برای هر ترم باید حدودا 1500 یورو (معادل 1770 دلار آمریکا) شهریه پرداخت کند. پناهندگان و دانشجویان مقطع دکترا از این قانون مستثنی هستند و دانشجویانی که برای مدرک دوم در حال تحصیل هستند، از کاهش شهریه تا 1300 یورو (1540 دلار) در سال بهره مند خواهند شد.
با اینکه تحصیل در آلمان تقریبا رایگان است، ولی دانشجویان باید برای هر ترم مبلغی تحت عنوان شهریه ترم پرداخت کنند که در برگیرنده هزینه های اداری، حمایتی و غیره است و بیش از 350 یورو (410 دلار آمریکا) نخواهد بود.
اگر قصد تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را دارید و در سال های گذشته در یکی از دانشگاه های آلمان مقطع کارشناسی خود را در رشته مرتبط به پایان نرسانده اید، باید بعنوان دانشجوی «non-consecutive» شهریه پرداخت نمایید. شهریه تحصیل دانشجویان متقاضی رشته های غیر مرتبط با رشته کارشناسی، معمولا متفاوت است و برای هر ترم حدودا 10 هزار یورو (معادل 11850 دلار آمریکا) هزینه در بر خواهد داشت.
اگر قصد ادامه تحصیل بطور مستقیم از مقطع کارشناسی به مقطع ارشد در آلمان را داشته باشید، هزینه تحصیل تان معمولا کم یا صفر خواهد بود.
هزینه زندگی دانشجویی در آلمان
با اینکه تحصیل در آلمان برای بیشتر دانشجویان رایگان است، ولی هزینه های زندگی اجتناب ناپذیر هستند. هزینه زندگی در برخی شهرهای آلمان نسبتا بیشتر است. مثلا مونیخ را بعنوان یک شهر گران برای زندگی می شناسند. هزینه زندگی سالانه در این شهر حدود 12 هزار یورو (معادل 14220 دلار آمریکا) تخمین زده اند. میانگین هزینه سالانه زندگی در آلمان 10200 یورو (12100 دلار آمریکا) برآورد می شود.
بیشترین هزینه ماهانه زندگی در آلمان مربوط به اجاره محل سکونت است. ولی اگر در آپارتمان اشتراکی زندگی کنید این هزینه کمی پایین تر خواهد بود (میانگین اجاره ماهانه فلت حدودا 280 یورو – 330 دلار است). هزینه سکونت در خانه دانشجویی نیز ماهانه 234 یورو یا 280 دلار آمریکا است.
میانگین هزینه های ماهانه زندگی در آلمان مطابق با گزارش مؤسسه DAAD به شرح زیر است:
-
- 168 یورو برای غذا (205 دلار آمریکا)
- 42 یورو برای خرید لباس (52 دلار آمریکا)
- 94 یورو برای حمل و نقل (115 دلار آمریکا)
- 31 یورو برای تلفن، اینترنت و حق مجوز تلویزیون (38 دلار آمریکا)
- 20 یورو برای هزینه های کار/تحصیل (25 دلار آمریکا)
- 61 یورو برای فعالیت های اوقات فراغت (61 دلار آمریکا)
- 80 یورو برای بیمه سلامت (97 دلار آمریکا)
شرایط کار در آلمان با ویزای دانشجویی
کار در آلمان با ویزای دانشجویی قانونی است، ولی در تعداد روزهای کار دانشجویی محدودیت هایی برای دانشجویان وجود دارد که شامل 120 روز کار تمام وقت دانشجویی یا 240 روز کار پاره وقت دانشجویی می شود. (اگر بعنوان دستیار پژوهشی یا دانشجویی در دانشگاه خود مشغول به کار شوید، محدودیت 120 روز شامل حال شما نخواهد شد. اگرچه، باید در اینصورت به اداره Alien Registration Office اطلاع دهید.)
دانشجویان بین المللی که دارای اجازه اقامت هستند، می توانند تا 18 ماه پس از اتمام تحصیلات در آلمان، اقامت خود را تمدید کرده و دنبال کار مرتبط با رشته تحصیلی بگردند. بعد از دو سال کار در آلمان، می توان برای اقامت دائم اقدام کرد. مهارت زبان آلمانی در هنگام جستجوی کار در آلمان سودمند است، ولی با این حال برای همه مشاغل ضروری نیست.
دریافت پذیرش از دانشگاه های آلمان
فرآیند اپلای برای دانشگاه های آلمان به عوامل گوناگونی بستگی دارد. اگر دارای مدرک دیپلم اروپایی مانند دیپلم baccalaureate یا A-Level باشید، فقط لازم است توانایی صحبت به زبان آلمانی داشته باشید (در غیر اینصورت در یک دوره به زبان انگلیسی ثبت نام خواهید کرد) و می توانید مستقیما برای دوره دانشگاهی اپلای نمایید.
دانشجویان دارای مدرک خارج از اروپا باید پس از حضور در دوره آمادهسازی در کالج (Studienkolleg)، در آزمون ورودی (Feststellungsprüfung) شرکت کنند. دانشجویان برتر می توانند از این مرحله عبور کنند.
دریافت ویزای دانشجوی متقاضی برای آلمان
بطور میانگین، فرآیند اقدام برای دریافت ویزای دانشجوی متقاضی تحصیل (Student Applicant) در آلمان 25 روز طول می کشد. زمان این پروسه بسته به سفارت و کشوری که از آن اقدام می کنید، می تواند متفاوت باشد.
ویزای دانشجوی متقاضی تحصیل در آلمان، نوعی از ویزا است که برای متقاضیان سفر به آلمان و کسب پذیرش تحصیل در دانشگاه های آلمان صادر می شود. ویزای دانشجوی متقاضی در ابتدا با اعتبار سه ماه صادر می شود، ولی در صورت لزوم تا 6 ماه بعد از ورود به آلمان نیز قابل تمدید خواهد بود.
اگر در طول این شش ماه توانستید نامه پذیرش از یک دانشگاه تمام وقت یا کالج آمادگی دانشگاه دریافت کنید، می توانید ویزای دانشجویی یا اجازه اقامت دانشجویی در آلمان را بدست آورید.
روش دریافت اجازه اقامت دانشجویی در آلمان
1. خانه دائمی خود را پیدا کنید. در اولین هفته از ورود به آلمان با ویزای تحصیلی، باید محل اقامت دائمی خود را مشخص کنید.
2. در اداره اقامت ثبت نام نمایید. بلافاصله پس از اینکار، باید در اداره اقامت محلی، آدرس محل زندگی خود را ثبت کنید. پس از ثبت نام، تأییدیه ثبت نام تحت عنوان «Meldebescheinigung» را دریافت خواهید نمود.
مدارک مورد نیاز دانشجویان بین المللی برای ثبت نام در آلمان
-
- کارت شناسایی ملی یا پاسپورت معتبر
- قرارداد اجاره
- نامه تأیید محل سکونت
3. ثبت نام در دانشگاه در تاریخ مشخص شده در نامه پذیرش برای شرکت در دوره های آموزشی و استفاده از منابع دانشگاه.
مدارک مورد نیاز دانشجویان بین المللی برای ثبت نام در دانشگاه آلمان
-
- پاسپورت/کارت شناسایی ملی
- تأییدیه پذیرش دانشگاه
- صلاحیت ورود به دانشگاه آلمان
- عکس جدید پاسپورتی
- بیمه سلامت دانشجویی
4. اقدام برای دریافت اجازه اقامت دانشجویی
پس از ثبت نام در دانشگاه باید با اقدام برای دریافت اجازه اقامت در یک اداره اتباع خارجی محلی، ویزای خود را تمدید کنید.