مدارس کانادا
هزینه تحصیل در مدارس کانادا
شهریه مدارس روزانه دولتی کانادا: بین 11.000 تا 19.000 دلار کانادا
شهریه مدارس روزانه خصوصی کانادا: بین 16.000 تا 30.000 دلار کانادا
شهریه مدارس شبانهروزی استاندارد کانادا: بین 35.000 تا 60.000 دلار کانادا
شهریه مدارس شبانهروزی برتر کانادا: بین 65.000 تا 85.000 دلار کانادا
هزینه تحصیل در انواع مدارس کانادا
- مدارس روزانه دولتی کانادا – هزینه تحصیل در مدارس روزانه دولتی در کشور کانادا، فقط شامل شهریه تحصیل دانشآموز میشود و هزینه مواردی مانند تغذیه و اسکان او را پوشش نمیدهد. به طور کلی میتوان گفت شهریه مدارس روزانه دولتی کانادا، بین یازده هزار تا نوزده هزار دلار کانادا متغیر است. شایان ذکر است شهریه تحصیل در مدارس روزانه دولتی در شهرهای بزرگی مانند تورنتو و ونکوور، کمی از مبلغ ذکرشده در بالا بیشتر است. تحصیل در مدارس روزانه دولتی در شهر تورنتو، سالانه بین چهارده هزار تا شانزده هزار دلار کانادا و در مدارس روزانه دولتی در شهر ونکوور، بین هفده هزار تا نوزده هزار دلار کانادا هزینه در بر دارد.
- مدارس روزانه خصوصی کانادا – شهریه تحصیل در مدارس روزانه خصوصی (استاندارد) کانادا، بین شانزده هزار تا سی هزار دلار کانادا در سال است. در شهر تورنتو، این مبلغ بین 16.000 تا 24.000 دلار کانادا در هر سال تحصیلی است. اگر قصد ثبت نام فرزندتان در یکی از مدارس روزانه خصوصی در شهر ونکوور را داشته باشید، هزینه تحصیل او کمی بالاتر میرود. مدارس روزانه خصوصی ونکوور، بین 24.000 تا 30.000 دلار کانادا در هر سال تحصیلی، از دانشآموزان خود شهریه دریافت میکنند. مدارس برتر کانادا معمولا در بخش روزانه، دانشآموز بینالمللی (غیر کانادایی) ثبت نام نمیکنند. بنابراین، از ارائه هزینه تحصیل در این مدارس، صرف نظر میکنیم.
- مدارس شبانهروزی استاندارد کانادا – هزینه سالانه تحصیل در مدارس استاندارد کانادا، معمولا بین سی و پنج هزار تا شصت هزار دلار کانادا برآورد میشود. مبلغ شهریه در مدارس شبانهروزی استاندارد کانادا، بهصورت پکیج کامل ارائه میگردد و دربرگیرنده همه هزینههای تحصیل دانشآموز (شامل شهریه، اسکان شبانهروزی، تغذیه، بیمه سلامت و …) در طول یک سال تحصیلی است.
- مدارس شبانهروزی برتر کانادا – این مدارس، جزء گرانترین مدارس در کشور کانادا شناخته میشوند. شهریه تحصیل در مدارس شبانهروزی برتر کانادا بین شصت و پنج هزار تا هشتاد و پنج هزار دلار کانادا در سال برآورد میشود. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، امکانات فوقالعاده، تنوع فعالیتهای فوق برنامه، کیفیت خدمات آموزشی و رسیدگی تحصیلی به دانشآموز و موارد متعدد دیگر، بعضی از دلایل بالاتربودن شهریه این مدارس در مقایسه با مدارس شبانهروزی استاندارد است.
هزینه تحصیل در مدارس کانادا شامل چه مواردی میشود؟
یکی از سوالات اصلی که همیشه توسط خانوادهها پرسیده میشود و ما در این بخش قصد پاسخگویی به آن را داریم، این است که شهریه پرداختی به مدارس کانادا چه گزینههایی را در برمیگیرد؟ آیا خانوادهها علاوه بر شهریه، باید هزینههای مازاد دیگری نیز برای تحصیل فرزندشان در کانادا پرداخت کنند؟
پاسخ دقیق به این سوالات، در گرو آشنایی شما با انواع گوناگون مدارس کانادا است. بدیهی است که شهریه مدارس دولتی، مدارس روزانه خصوصی و مدارس شبانهروزی کانادا، هر یک موارد مختلفی را پوشش میدهد. لازم به ذکر است که مدارس روزانه و شبانهروزی کانادا، یک سری قواعد کلی را در تعیین این هزینه رعایت میکنند. ولی هر مدرسه یا بورد آموزشی، متناسب با سیاستهای مالی خود، تصمیمهای متفاوتی در مورد تحت پوشش قراردادن برخی هزینههای جانبی میگیرد.
فهرست هزینههای تحصیل در مدارس کانادا
لیست هزینههای تحصیل در مدارس کانادا
تمام مدارس کانادا، پس از پذیرش یک دانشآموز برای ثبت نام، در نامه پذیرش اولیه و یا پیوست به آن، یک فاکتور (Invoice) صادر میکنند که در آن، جزئیات هزینهای که باید به مدرسه پرداخت شود درج شده است. بیشترین موارد هزینهای، که باید به مدرسه پرداخت شوند، عبارتند از: هزینه درخواست پذیرش (Application Fee)، ثبت نام دانشآموزان جدید (Registration/ Administration Fee)، شهریه (Tuition Fee)، فعالیتها (Activity Fee)، لباس فرم (Uniform Fee)، بیمه درمانی (Medical Insurance Fee)، کتابها و جزوههای آموزشی (Book Fee)، کاستودین یا کفیل (Custodian Fee)، استقبال فرودگاهی (Airport Pickup)، اسکان (Accommodation Fee)، برنامه غذایی (Meal Plan)، حملونقل (Transportation Fee)، سفرهای علمی-تفریحی مدرسه (Trip Fee)، استفاده از وسایل کمک آموزشی (Technology Fee)، تعیین محل اسکان (Homestay Placement Fee، عمدتا برای مدارس روزانه)، هزینه برگزاری آزمونها (Exam Fee). البته، هر مدرسه لیستی تحت عنوان هزینههای اختیاری (Extra/ Optional Fees) نیز دارد که هر دانشآموز متناسب با نیاز خود، میتواند از امکانات مدرسه استفاده و هزینه آن را پرداخت کند.
-
- هزینه تحصیل در مدارس روزانه کانادا (دولتی – خصوصی): هزینهای که مدارس دولتی کانادا دریافت میکنند، عموما فقط شهریه (Tuition) مدرسه را پوشش میدهد. سایر هزینهها مانند بیمه، لباس فرم، کاستودین و موارد دیگر، به صورت جداگانه باید به مدرسه پرداخت شود. در مدارس روزانه خصوصی کانادا، تنوع هزینههایی که در فاکتور مدرسه پوشش داده میشود، بسیار بیشتر از مدارس دولتی است. این فاکتور معمولا هزینههایی مانند درخواست پذیرش، ثبت نام، شهریه، بیمه، یونیفرم، کتابهای آموزشی، کاستودین و موارد مشابه را پوشش میدهد. با این حال، هر مدرسه بر اساس سیاستهای مالی خود، هزینه برخی از موارد را به طور جداگانه از خانوادهها دریافت میکند.
- هزینه تحصیل در مدارس شبانهروزی کانادا: شهریه مدارس شبانهروزی، غالبا دربرگیرنده هزینههایی مانند تحصیل، اسکان و فعالیتهای متفرقه میشود. هزینه تحصیل، هزینه اسکان دانشآموز در خوابگاه مدرسه، همه وعدههای غذایی، هزینه فعالیتهای فوق برنامه مدرسه و بیمه سلامت دانشآموز تعدادی از آیتمهای ثابت در شهریه اغلب دبیرستانهای شبانهروزی کانادا به شمار میآیند. مواردی مانند فعالیتهای فوق برنامه اختیاری، کلاسهای آموزش خصوصی موسیقی یا ورزش، تجهیزات الکترونیکی مانند لپتاپ، کتابهای درسی، استقبال فرودگاهی و لباس فرم مدرسه (یونیفرم) ممکن است در مبلغ کل شهریه بعضی از مدارس شبانهروزی گنجانده نشده باشد.
توجه داشته باشید که بعضی از موارد هزینهای در هنگام ثبت نام در مدارس کانادا، غیر قابل بازگشت هستند و در صورت انصراف دانشآموز از تحصیل در مدرسه، به خانواده عودت داده نمیشود.
هزینههای غیر قابل بازگشت یا Non-Refundable | |
هزینه درخواست پذیرش | Application Fee |
هزینه ثبت نام دانشآموز در مدرسه | Registration Fee |
هزینه خدمات اداری | Administration/ School Fee |
عوامل تاثیرگذار بر هزینه سالانه تحصیل در مدارس کانادا
تحصیل در مدارس ابتدایی و متوسطه دولتی برای ساکنین کانادا رایگان است و برای دانشآموزان بینالمللی، این مبلغ حداقل بین 12 هزار تا 18 هزار دلار کانادا (8.800 تا 13.300 دلار آمریکا) در سال برآورد میشود. بازه شهریه در مدارس دولتی و خصوصی، میتواند از 12.000 تا 85.000 دلار کانادا (8.800 تا 63.000) در هر سال تحصیلی متغیر باشد. هزینههای تحصیل دانشآموزان بینالمللی در مدارس کانادا، بسیار متغیر است. تفاوت هزینه تحصیل در مدارس کشور مهاجرپذیر کانادا، برای خانوادهها فرصتی را ایجاد میکند که متناسب با سطح مالی خود و سطح تحصیلی فرزندشان، مدرسه مناسب را انتخاب کنند.
طیف وسیع هزینههای تحصیل، به دلیل گوناگونی بسیار زیاد در مدارس و تنوع سیستم آموزشی در کانادا است.
در ادامه، دلایل تفاوت در شهریه تحصیل در بهترین مدارس کانادا را بررسی میکنیم.
مهمترین عواملی که در ایجاد تفاوت در هزینه تحصیل در مدارس کانادا تأثیرگذار هستند، عبارتند از:
مقاطع تحصیلی در مدارس کانادا
مدارس بر حسب اینکه در کدامیک از استانهای کانادا قرار گرفته اند، سیستم آموزشی دوسطحی (ابتدایی و دبیرستان) یا سهسطحی (ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان) را ارائه میدهند. سیستمهای آموزشی دوسطحی، که در اکثر استانهای کانادا ارائه میشوند، از دو مقطع ابتدایی و دبیرستان تشکیل شده اند. با این تفاوت که در استان کبک، این دو سطح آموزشی در 11 سال و در سایر استانهای کانادا در 12 سال یا پایه تحصیلی ارائه میشوند.
سیستم آموزشی مدارس کانادا در استانهایی مانند نیوبرانزویک، ساسکچوان و جزیره پرنس ادوارد، از سه سطح ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان تشکیل شده است و دانشآموزان پس از پایان تحصیل در 12 پایه، موفق میشوند دیپلم پایان تحصیلات دبیرستان را دریافت کنند.
برخی سیستمهای آموزشی بینالمللی ارائهشده در مدارس کانادا، صرف نظر از استان، از سطوح مختلفی تشکیل شده اند. به عنوان مثال، سیستم آموزشی IB شامل سه سطح ابتدایی (PYP)، متوسطه (MYP) و دیپلم (DP) میشود.
پایه تحصیلی ورودی دانشآموز و نوع سیستم آموزشی مدرسه انتخابشده، از عوامل مهم تأثیرگذار بر روی هزینه تحصیل هستند. به طور کلی، تحصیل در سطوح پایینتر در مدارس کانادا هزینه کمتری در مقایسه سطوح بالاتر دارد. این موضوع بیشتر به دلیل تقاضای بازار است: والدین گزینههای بیشتری در پایههای ابتدایی تحصیل فرزندشان دارند، بنابراین خانوادهها غالبا گزینههای با هزینه پایینتر را انتخاب میکنند.
نوع مدرسه در کانادا
دومین عامل تاثیرگذار بر روی مبلغ شهریه مدارس کانادا، نوع مدرسه است. مدارس در کشور کانادا به دو دسته کلی روزانه و شبانهروزی تقسیم میشوند. مدارس روزانه کانادا شامل مدارس دولتی و خصوصی میشوند که هزینه هر یک از آنها، برای دانشآموزان کانادایی و بینالمللی متفاوت است.
مدارس شبانهروزی کانادا هم به دو دسته مهم مدارس استاندارد و مدارس برتر تقسیم میشوند. شهریه مدارس شبانهروزی استاندارد، در مقایسه با مدارس شبانهروزی برتر، پایینتر است. در مقابل، کیفیت خدمات آموزشی ارائهشده و تنوع امکانات و فعالیتهای فوق برنامه در مدارس برتر، در مقایسه با مدارس استاندارد، بالاتر است.
انتخاب نوع مدرسه، تاثیر زیادی بر روی محدوده قابل پیشبینی هزینه تحصیل فرزند شما در مدارس کانادا دارد. برای کسب اطلاعات کامل در مورد انواع مدارس کانادا، به بخش انواع مدارس کانادا مراجعه نمایید.
موقعیت مکانی مدرسه در کانادا
عامل سوم تاثیرگذار بر روی میزان هزینه سالانه تحصیل دانشآموز شما در مدارس کانادا، موقعیت مکانی مدرسه است. استانهای انتاریو و بریتیش کلمبیا، از محبوبترین استانها و قلمروهای کانادا برای خانوادههای ایرانی و غیر ایرانی هستند و اکثر مدارس روزانه خصوصی و شبانهروزی کانادا در این دو استان قرار دارند. به طور کلی، میتوان گفت که هزینه تحصیل در مدارس این استانها نیز در مقایسه با سایر نواحی کشور کانادا، بالاتر است.
در کانادا، مانند سایر نقاط جهان، هزینه زندگی و تحصیل در شهرهای بزرگتر و مناطق توسعهیافتهتر، بیشتر از شهرهای کوچک و مناطق دور از مراکز توسعهیافته است. اگر شهرهای بزرگی مانند تورنتو و ونکوور را برای تحصیل و زندگی فرزندتان انتخاب کنید، بهتر است برای تامین هزینههای سالانه تحصیل و زندگی او، برنامهریزی مالی بهتری داشته باشید.
تنوع سیستمهای آموزشی در مدارس کانادا
در مدارس دولتی کانادا، غالبا سیستم آموزشی استانی به عنوان برنامه تحصیلی اصلی و پایه ارائه میشود. مثلا، مدارس دولتی استان انتاریو، به دانشآموزان خود پس از پایان تحصیل، مدرک Ontario Secondary School Diploma (OSSD) ارائه میدهند و دیپلم مدارس دولتی استان بریتیش کلمبیا، Dogwood Diploma نام دارد. در سایر استانها نیز، دبیرستانهای دولتی کانادا مدرک مربوط به سیستم آموزشی استانی مختص خود را به دانشآموزان ارائه میدهند.
هرچند سیستمهای آموزشی استانی تنها سیستمهای آموزشی ارائهشده در مدارس کانادا نیستند؛ در بعضی از دبیرستانهای دولتی و بسیاری از دبیرستانهای خصوصی کانادا، سیستمهای آموزشی باکیفیت دیگری نیز ارائه میشود. برخی از این سیستمهای آموزشی، که جزء معتبرترین سیستمهای آموزشی بینالمللی هستند عبارتند از: سیستم آموزشی آمریکایی Advanced Placement (AP)، سیستم آموزشی IB (یا International Baccalaureate)، دیپلم دبیرستان آمریکا (US High School Diploma) و سیستم آموزشی سنتی انگلستان (دورههای آموزشی GCSE و A-level).
روشن است که تنوع سیستمهای آموزشی در یک مدرسه، ارتباط مستقیمی با بالابودن استانداردهای آموزش و کیفیت خدمات آموزشی ارائهشده در این مدارس دارد. این موضوع، حق انتخاب بیشتری نیز به شما به عنوان خانواده دانشآموز میدهد تا بتوانید بر اساس سیستم آموزشی و شرایط و پیشنیازهای ورود به دانشگاههای برتر کانادا یا سایر کشورها، برنامهریزی بهتری برای آینده تحصیلی و شغلی فرزندتان داشته باشید. بدیهی است که یکی از عوامل اصلی در تعیین شهریه یک مدرسه، تنوع سیستمهای آموزشی آن مدرسه است. برای اینکه یک مدرسه، صلاحیت ارائه برخی از سیستمهای آموزشی بینالمللی مانند سیستم آموزشی IB را به دست آورده و حفظ کند، باید امکانات و زیرساختهای متعددی را آماده کند که در نتیجه، بر روی هزینه تحصیل در آن مدرسه تأثیر مستقیم دارد.
در بخش سیستمهای آموزشی مدارس کانادا، به معرفی انواع سیستمهای آموزشی در مدارس این کشور پرداخته ایم.
امکانات و تنوع فعالیتهای فوق برنامه مدرسه در کانادا
یکی از جذابترین ویژگیهایی که در حین انتخاب مدرسه برای تحصیل فرزندتان باید مورد بررسی و ارزیابی دقیق قرار دهید، امکانات مدرسه و فهرست فعالیتهای فوق برنامه آن است. امکانات آموزشی، ورزشی و هنری مدارس نقش تاثیرگذاری در فراهمسازی بستری مناسب برای پرورش استعدادهای گوناگون فرزند شما دارند. علاوه بر این، فهرست فعالیتهای فوق برنامه در یک مدرسه، نشاندهنده سطح امکانات آن است و توجه ویژه به آموزش و پرورش کودکان و نوجوانان، هم از بُعد تحصیلی و هم از بُعد مهارتها و توانمندیهای مورد نیاز آنها برای رویارویی با مسائل دنیای واقعی، در این مدرسه را نشان میدهد.
به دلیل شرایط خاص جغرافیایی کانادا، دانشآموزان فرصت شرکت در فعالیتهای ورزشی و تفریحی متنوعی را به دست میآورند. شرکت در فعالیتهای متنوع ورزشی تابستانی و زمستانی در مجموعههای ورزشی مجهز و سرپوشیده و همچنین در طبیعت بینظیر کانادا (ورزشهایی مانند قایقرانی، هاکی روی یخ، اسکی، اسنوبورد، فوتبال، بسکتبال، والیبال و شنا و موارد متعدد دیگر)، فرصت شکوفایی استعدادهای ورزشی را در اختیار دانشآموزان قرار میدهد. به علاوه، عضویت در تیمهای ورزشی مدرسه و شرکت در رقابتهای داخلی و مسابقات بین مدارس، فرصت ورود به دنیای حرفهای ورزش را برای دانشآموزان مهیا میکند. گشتوگذار و بازدید از جاذبههای طبیعی کشور کانادا، مانند آبشارهای نیاگارا، باغ وحشهای بزرگ و مناطق حفاظتشده طبیعی این کشور، برای دانشآموزان علاقمند به طبیعت و حیات وحش، فرصتی استثنایی است.
فعالیتهای هنری، فرهنگی و اجتماعی متنوعی در مدارس کانادا به دانشآموزان بومی و بینالمللی ارائه میشود. این فعالیتها، طیف وسیعی از علاقمندیهای هنری دانشآموزان مانند هنرهای نمایشی، باله، موسیقی، گروه کر، انیمیشن، عکاسی، سفالگری و سایر رشتههای هنری را در بر میگیرد. همچنین، شرکت در فعالیتهای اجتماعی، فعالیتهای زیستمحیطی، عضویت در انجمنهای علمی و غیر علمی دانشآموزی، بازدید از دانشگاههای برتر کانادا، بازدید از گالریهای هنری و موزههای موضوعی این کشور نیز در فهرست فعالیتهای فوق برنامه پرطرفدار در مدارس شناختهشده کانادا قرار دارد.
گوناگونی امکانات موجود در مدارس، یکی از عوامل اصلی تاثیرگذار در بازه شهریه مدارس کانادا است. در واقع، مدارسی که دارای پردیسهایی با متراژهای چند ده هکتاری هستند و امکانات تحصیلی، هنری و ورزشی گوناگونی در اختیار دارند، شهریه بالاتری از دانشآموزان دریافت میکنند. به عنوان نمونه، کالج St. Andrews در استان انتاریوی کانادا، دارای چندین زمین ورزشی با چمن مصنوعی و طبیعی، استخر شنا، سالن ورزشی چندمنظوره، کلینیک درمانی ورزشی، سالن بدنسازی و امکانات متعدد دیگر است. تحصیل در اینگونه مدارس، که همه امکانات تحصیلی، هنری و ورزشی خود را در یک مکان ارائه میدهند، باعث افزایش سطح کیفی تحصیل، رفاه و امنیت فرزند شما میشود. بدیهی است که این مدارس، با چنین امکانات وسیع و متنوعی، شهریه بالاتری نیز از دانشآموزان خود دریافت میکنند.
وضعیت اقامتی دانشآموز و والدین او در کانادا
پیشتر گفتیم مدارس در کشور کانادا شهریههای متفاوتی را از دانشآموزان کانادایی و دانشآموزان بینالمللی دریافت میکنند. اما توجه به این نکته ضروری است که منظور از دانشآموز کانادایی، فردی است که یا شهروند کانادا است (یعنی پاسپورت کانادایی دارد)، یا حداقل دارای کارت اقامت دائم (Permanent Resident – PR) این کشور است. همچنین، اگر یکی از والدین دانشآموز با ویزای کاری یا تحصیلی در این کشور حضور داشته باشد، با او مانند یک دانشآموز کانادایی رفتار شده و هزینه تحصیلش در مدارس دولتی و خصوصی این کشور، مانند دانشآموزان کانادایی محاسبه میشود.
شاید بتوان گفت استفاده از فرصت اخذ اقامت دائم کانادا از طریق تحصیل فرزندتان در یکی از مدارس کانادا، تصمیم هوشمندانهای برای تامین رفاه و ترسیم آیندهای روشن برای شما و خانوادهتان است. در این روش ساده و نسبتا سریع، ابتدا باید فرزندتان از یکی از مدارس کانادا پذیرش تحصیلی دریافت کند. پس از دریافت پذیرش و یا همزمان با دریافت ویزا و اجازه تحصیل (Study Permit) دانشآموز، یکی از والدین (مثلا مادر) میتواند با اقدام برای دریافت ویزای TRV که ویزای اقامت موقت است، به عنوان همراه با فرزندتان وارد خاک کانادا شود. پس از ورود مادر و فرزند به کانادا، برای دریافت اجازه اقامت تحصیلی (Study Permit) مادر اقدام میکنیم. با انجام کامل این پروسه، تحصیل همه فرزندان شما در مدارس دولتی کانادا، مانند دانشآموزان کانادایی، کاملا رایگان میشود.
لازم به ذکر است هزینههایی که در این بخش ذکر کردیم، عموما مربوط به سال تحصیلی 24-2023 هستند و توصیه میشود پس از تصمیمگیری نهایی در مورد استان یا مدرسه مورد نظر برای تحصیل فرزندتان، هزینه دقیق را از کارشناسان ما بپرسید.
تحصیل رایگان (بورسیه تحصیلی) در مدارس کانادا
آیا تحصیل رایگان (بورسیه تحصیلی) در مدارس کانادا امکانپذیر است؟
تعداد قابل توجهی از مدارس بینالمللی کانادا، اسکالرشیپ یا بورسیههای تحصیلی (کمک مالی به خانواده) را برای دانشآموزان واجد شرایط در نظر میگیرند. اسکالرشیپها در زمینههای مختلف تحصیلی، هنری، ورزشی و غیره، در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد. بنابراین، اگر فرزندتان دارای استعداد تحصیلی، ورزشی یا هنری خاصی است و قصد ارتقاء مهارتهای خود در زمینه دلخواهش را دارد، میتوانید برای دریافت کمک هزینه تحصیلی نیز اقدام نمایید.
نکته قابل توجه در مورد بورسیه تحصیلی دانشآموزی در کانادا این است که اغلب مدارس، معمولا برای پایههای خاصی اسکالرشیپ ارائه میدهند. بورسیههای تحصیلی در کانادا عمدتا فقط درصدی از شهریه را پوشش میدهند و کل هزینه تحصیل دانشآموز را در بر نمیگیرند. پس از انتخاب مدرسه، باید برای اسکالرشیپ(هایی) که آن مدرسه ارائه میدهد، اپلای کرد تا صلاحیت دانشآموز برای دریافت اسکالرشیپ بررسی شود. طبیعی است که این فرآیند، یک فرآیند رقابتی است و مدارک هر دانشآموز در کنار مدارک دانشآموزان دیگر بررسی شده و مورد ارزیابی قرار میگیرد.
برای نمونه، کالج Appleby در منطقه اوکویل استان انتاریو، برای دانشآموزانی که سوابق تحصیلی خوبی دارند و مشارکت چشمگیری در فعالیتهای ورزشی و هنری مدرسه داشته اند، یک بورسیه تحصیلی تا سقف 10.000 دلار کانادا در نظر گرفته است. نمونه دیگر، مدرسه Branksome Hall، اسکالرشیپی با عنوان Branksome Hall Values برای دانشآموزان جدیدالورود پایههای هفتم تا یازدهم، به ارزش 3.000 دلار کانادا اختصاص میدهد. این مدرسه، بورسیه تحصیلی دیگری با نام Sherborne، به ارزش 8.500 دلار کانادا، برای دانشآموزان بخش شبانهروزی که وارد پایههای 7 تا 11 میشوند در نظر گرفته است.
برای آگاهی از اسکالرشیپهای سایر مدارس، به بخش لیست مدارس کانادا مراجعه کرده و در صفحه هر مدرسه، بخش بورسیه تحصیلی را ملاحظه کنید.
با در نظرگرفتن موارد فوق، میتوان گفت تحصیل رایگان در کانادا، عملا برای دانشآموزان بینالمللی امکانپذیر نیست. تحصیل رایگان در مدارس و دبیرستانهای دولتی کانادا تنها در حالتهای زیر امکانپذیر است:
1. دانشآموز شهروند کانادا باشد (پاسپورت داشته باشد) یا حداقل کارت اقامت دائم (PR) کانادا داشته باشد؛
2. یکی از والدین دانشآموز دارای کارت اقامت دائم (PR) کانادا باشد؛
3. یکی از والدین، اجازه اقامت کاری (Work Permit) و یا اجازه اقامت تحصیلی (Study Permit) کانادا را داشته باشد.
در این حالت، دانشآموز بینالمللی، دقیقا مانند دانشآموزان کانادایی، میتواند به صورت رایگان در همه مدارس دولتی کانادا به تحصیل خود ادامه دهد.
روش پرداخت شهریه در مدارس کانادا
نحوه پرداخت شهریه در مدارس کانادا چگونه است؟
پرداخت شهریه مدرسه، اولین اقدامی است که پس از دریافت پذیرش، باید برای شروع تحصیل فرزندتان در کانادا انجام دهید. هر یک از مدارس کانادا، سیاستهای خاصی را برای پرداخت شهریه دانشآموزان در نظر گرفته اند (که تحت عنوان Payment Plan شناخته میشوند) و بر اساس آن، طرحهای گوناگونی برای پرداخت شهریه در اختیار خانوادهها قرار میدهند. مثلا، ممکن است بتوانید شهریه تحصیل فرزندتان را به صورت یکجا، ماهانه، ترمی و یا با یک شیوه توافقی به مدرسه پرداخت کنید.
در اینجا نکته بسیار مهمی برای دانشآموزان ایرانی که قصد اقدام برای دریافت ویزای تحصیلی از خارج از کانادا دارند، وجود دارد. توصیه اکید ما این است که برای کاهش ریسک در فرآیند اخذ ویزای تحصیلی کانادا و پیشگیری از ریجکتی ویزای این افراد، پیش از اقدام برای اخذ ویزای تحصیلی، شهریه سال اول دانشآموز به حساب مدرسه پرداخت شود. برای کسب اطلاعات دقیق در مورد شرایط مالی مورد نیاز برای اخذ ویزای تحصیلی کانادا، مطالب مربوط به این بخش را مطالعه بفرمایید.
اهمیت این موضوع فقط برای سال اول تحصیل فرزندتان در مدارس کاناداست. از سال دوم، شما به راحتی میتوانید از پیشنهادهای مدرسه برای پرداخت شهریه استفاده کنید و یا یک توافق جدید بر حسب شرایط مالی خود با مدرسه داشته باشید. جالب است بدانید بیشتر مدارس کانادا، برای خانوادههایی که بیش از یک فرزندشان را در یک مدرسه ثبت نام کنند، تخفیفی را به عنوان Sibling Discount در نظر میگیرند. در این صورت، شهریه فرزند اول به طور کامل و شهریه فرزندان دیگر با درصدی تخفیف محاسبه میشود.
برای پرداخت شهریه به حساب مدرسه، علاوه بر شیوههای پرداخت سنتی مانند حواله بین بانکی، روشهای متنوع و جدیدی که عموما مبتنی بر پلتفرمها و بسترهای آنلاین پرداخت هستند، توسط مدارس به خانوادههای بینالمللی معرفی میشوند. این پلتفرمها مورد تایید مدارس هستند و امکان جابجایی امن مبلغ شهریه را در اختیار خانوادهها قرار میدهند.
متاسفانه، به دلیل تحریمهای بینالمللی علیه سیستم بانکی کشور، امکان استفاده خانوادههای ایرانی از این روشها برای پرداخت شهریه مدارس وجود ندارد. این موضوع، مشکل بزرگی در مسیر اخذ پذیرش و ویزای تحصیلی علاقمندان به تحصیل در مدارس کانادا به وجود آورده است. برای رفع این معضل، موسسه اعزام دانشآموز سامان استادی مسیرهای مطمئن و امنی را برای کمک به پرداخت شهریه متقاضیان در نظر گرفته و یکی از نگرانیهای اصلی خانوادهها در این زمینه را برطرف کرده است. برای کسب اطلاعات تکمیلی در این خصوص، به بخش حوالههای ارزی مراجعه کنید.
آشنایی با مدارس کانادا
تحصیل در مدارس کانادا، این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است. هر ساله، خانوادههای زیادی از سراسر جهان، به دنبال فرستادن فرزندان خود به شمالیترین کشور قاره آمریکا برای تحصیل هستند. بخش قابل توجهی از متقاضیان تحصیل در سیستم آموزشی بسیار باکیفیت مدارس کانادا را شهروندان کشورهای آسیایی، به ویژه آسیای شرقی تشکیل میدهند.
هزینههای مقرونبهصرفه تحصیل در مدارس دومین کشور پهناور دنیا، یکی از اصلیترین دلایل توجه خانوادهها به مهاجرت و تحصیل در کاناداست. هزینه تحصیل در مدارس کشور کانادا در مقایسه با سایر کشورهای انگلیسیزبان، مانند انگلستان، آمریکا و استرالیا، تا حد قابل توجهی پایینتر است. اگر از بُعد مسافت چشمپوشی کنیم، میتوان گفت کانادا بهشت رویایی برای ایرانیانی است که قصد مهاجرت به خارج از کشور را دارند.
آشنایی با انواع مدارس کانادا و شناخت وجوه تمایز آنها، به نظم فکری و تصمیمگیری درست و منطقی شما برای انتخاب مدرسه فرزندتان کمک بزرگی میکند. به ویژه، توجه به شرایط پذیرش در هر یک از مدارس و اقدام به موقع برای اپلای و ارسال درخواست پذیرش، میتواند تاثیر شگرفی بر سرنوشت تحصیلی و آینده فرزندتان داشته باشد. در واقع، داشتن یک نقشه راه واضح و شفاف، مهمترین بخش در فرآیند مهاجرت تحصیلی به شمار میآید.
آشنایی نسبی با انواع سیستمهای آموزشی در مدارس کانادا و شرایط تحصیل در مدارس این کشور، میتواند در انتخاب مدرسه مناسب برای فرزندتان، کمک قابل توجهی به شما کند. آگاهی کافی از ساختار نظام آموزشی کانادا و مقاطع تحصیلی در این مدارس، برای شما راهگشاست و اطلاع از درجه اعتبار مدارک صادرشده توسط بهترین مدارس کانادا، پیچیدگیهای مسیر پیش رو را به طور چشمگیری کاهش میدهد.
در این مقاله، قصد داریم با بررسی دقیق شرایط و چالشهای موجود در فرآیند مهاجرت تحصیلی دانشآموزان ایرانی به کشور کانادا، یک راهنمای جامع برای انتخاب مدرسه مناسب برای دریافت پذیرش از بهترین مدارس کانادا پیش روی شما قرار دهیم.
انواع مدارس کانادا
چند نوع مدرسه در کانادا برای تحصیل وجود دارد؟
پیشتر توضیح دادیم که در سیستم آموزشی کشور کانادا، مدارس متنوع و گوناگونی وجود دارد. این گوناگونی، بر اساس چند فاکتور مهم ایجاد میشود: شیوه اداره مدرسه، شرایط اسکان دانشآموزان، جنسیت دانشآموزان، رده سنی دانشآموزان و تمرکز برنامه آموزشی مدرسه.
مدارس کانادا به پنج دسته تقسیمبندی میشوند:
1. نوع اول مدارس کانادا بر اساس شیوه اداره و تامین بودجه
2. نوع دوم مدارس کانادا بر اساس ساعات آموزشی و شرایط اسکان و تغذیه دانشآموزان
3. نوع سوم مدارس کانادا بر اساس جنسیت دانشآموزان
4. نوع چهارم مدارس کانادا بر اساس رده سنی و مقطع تحصیلی
5. نوع پنجم مدارس کانادا بر اساس گرایشهای تحصیلی و سیستمهای آموزشی
-
-
مدارس دولتی/ خصوصی کانادا
-
مدارس کشور کانادا بر اساس شیوه اداره، به دو دسته مدارس دولتی و مدارس خصوصی تقسیم میشوند. بودجه لازم برای اداره مدارس دولتی در کانادا، مانند مدارس دولتی ایران، توسط دولت این کشور (و از محل مالیاتهایی که شهروندان پرداخت میکنند) تامین میشود. مدارس خصوصی کانادا، در تامین هزینههای خود، عمدتا وابسته به بودجه دولتی نیستند. بنابراین، دانشآموزان متقاضی تحصیل در این مدارس باید هزینهای را به عنوان شهریه تحصیل، به صورت سالانه به مدرسه پرداخت کنند.
-
-
مدارس روزانه/ شبانهروزی کانادا
-
مهمترین وجه تمایز مدارس روزانه و شبانهروزی، در ساعت شروع و پایان حضور در مدرسه و نحوه اسکان دانشآموزان است. در مدارس روزانه کانادا، دانشآموزان غالبا از ساعت 8 صبح تا 3 بعد از ظهر در مدرسه حضور دارند و آموزشهای مربوط به پایه تحصیلی خود را دریافت میکنند. در مدارس روزانه، مدرسه مسئولیتی در خصوص اسکان دانشآموزان ندارد و دانشآموزان پس از اتمام ساعات آموزشی در روز، به خانه برمیگردند. در مدارس شبانهروزی، دانشآموزان تمام طول روز در مدرسه هستند و مدرسه علاوه بر آموزش، مسئولیت اسکان، خورد و خوراک و مراقبت 24 ساعته از دانشآموزان را بر عهده دارد.
-
-
مدارس دخترانه، مدارس پسرانه یا مدارس دخترانه-پسرانه کانادا
-
بعضی از خانوادهها، بنا به دلایلی ترجیح میدهند فرزند خود را در مدارس تکجنسیتی ثبت نام کنند. اگر شما هم جزء این دسته از خانوادهها هستید، خبر خوب برای شما این است که امکان ثبت نام دانشآموزان خارجی در مدارس صرفا دخترانه یا پسرانه کانادا فراهم است. مدارس تکجنسیتی، آموزشهای خود را به صورت اختصاصی و ویژه جنسیت دانشآموزان ارائه میدهند. تمرکز برنامههای آموزشی و فعالیتهای فوق برنامه در اینگونه مدارس، به طور ویژه بر روی ارتقاء ویژگیهای شخصیتی و رفتاری خاص جنسیت دانشآموزان است. ادارهکنندگان این مدارس معتقدند دانشآموزان در محیط آموزشی تکجنسیتی میتوانند تمرکز بیشتری بر روی اهداف تحصیلی خود داشته باشند و ویژگیهای یک دختر یا پسر جوان کامل را به دست آورند. البته، اغلب مدارس کانادا، مدارس مختلط (دخترانه-پسرانه) هستند و اعتقادی به این نوع تفکیک جنسیتی در مدارس ندارند.
-
-
مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان کانادا
-
سیستم آموزشی مدارس کانادا، از یک سیستم 13 ساله (شامل کودکستان و 12 پایه تحصیلی) پیروی میکند. بر اساس این سیستم آموزشی، دانشآموزان از سن پنج تا 18 سالگی در مدرسه تحصیل میکنند.
بالاتر گفتیم، قوانین آموزشی مدارس کانادا عمدتا به صورت استانی تبیین میشوند و هر استان، با در نظرگرفتن ویژگیهای مردم بومی منطقه خود، ساختار سیستم آموزشی، سن آغاز و پایان تحصیل در هر مقطع و حتی زمان شروع و پایان روز مدرسه را تعیین میکند. برای مثال، در ساختار سیستم آموزشی برخی از استانهای کانادا، دو مقطع ابتدایی و دبیرستان و در برخی دیگر سه مقطع تحصیلی ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان، طراحی شده است.
در استانها و مناطقی که سیستم آموزشی آنها از دو مقطع ابتدایی (Elementary School) و دبیرستان (Secondary/ High School) تشکیل شده است، عموما مقطع ابتدایی شامل کودکستان و پایههای اول تا ششم است. رده سنی کودکان در این مقطع تحصیلی، بین 5 تا 12 ساله است. در این مناطق، مقطع دبیرستان شامل پایههای تحصیلی 7 تا 12 شده و دانشآموزان رده سنی 13 تا 18 ساله مشغول به تحصیل هستند. در دبیرستان، کلاسهای درس با ساختار و محتوای تخصصیتری برگزار میشوند. مثلا دانشآموزان به جای اینکه در موضوع عمومی علوم به تحصیل بپردازند، در کلاسهای درس شیمی، فیزیک یا زیستشناسی شرکت میکنند.
در استانها و قلمروهایی که سیستم آموزشی آنها از سه سطح ابتدایی، راهنمایی (Middle/ Junior High School) و دبیرستان تشکیل شده، معمولا سالهای ابتدایی تحصیل، در برگیرنده کودکستان و پایههای اول تا ششم یا هفتم و مخصوص دانشآموزان سنین 5 تا 12 ساله است. مقطع راهنمایی در مدارس کانادا، به تازگی طراحی شده و هدف آن، سهولت انتقال از فضای آموزشی نسبتاً راحت مدرسه ابتدایی به مقطع ساختاریافته و پیشرفته دبیرستان است. دانشآموزان در این مقطع تحصیلی، در پایههای 7 و 8 به تحصیل پرداخته و عمدتا در ابتدای دهه دوم زندگی خود وارد این مقطع میشوند – غالبا در سنین 13 تا 15 سالگی. با اینحال، در استانهای مختلف کانادا، سن ورود به مقطع راهنمایی ممکن است متفاوت باشد. مقطع دبیرستان در این مناطق نیز به پایههای 9 تا 12 اختصاص داده میشود. دانشآموزان در سالهای پایانی دهه دوم زندگی خود (سنین 15 تا 18 سالگی)، در این مقطع به تحصیل میپردازند.
-
-
مدارس بر اساس گرایشهای تحصیلی مختلف در کانادا
-
در مدارس کانادا، بر اساس نوع سیستم آموزشی، دستهبندیهای گوناگونی وجود دارد که در ادامه به معرفی مختصر برخی از آنها میپردازیم.
– مدارس مذهبی کانادا (Canada Faith-based Schools): این مدارس، مناسب خانوادههایی هستند که اهمیت ویژهای برای باورها و عقاید مذهبی خود و فرزندشان قائل هستند. در این مدارس، دیدگاههای مذهبی و پیشینه فرهنگی در برنامه درسی دانشآموزان گنجانده شده است.
– مدارس استثنائی کانادا (Canada Special Needs Schools): این مدارس به طور ویژه برای دانشآموزانی طراحی و سازماندهی شده اند که دچار مشکلات ارتباطی، ذهنی، فیزیکی، اجتماعی یا یادگیری هستند. مدارس استثنائی کانادا، در سطوح مختلف از کودکان دارای اختلالهایی مانند ADHD/ADD، اوتیسم، اختلال در خواندن (Dyslexia)، سندرم آسپرگر (Asperger’s Syndrome)، ناشنوایی و غیره، حمایت و پشتیبانی میکنند.
– مدارس مونتهسوری کانادا (Canada Montessori Schools): مدارس مونتهسوری عمدتا در پایههای ابتدایی تحصیل (شامل پیشدبستانی تا پایان دبستان) فعالیت میکنند. سیستم آموزشی مدارس مونتهسوری، نگرش متفاوتی به یادگیری نسبت به سیستمهای آموزش استاندارد دارد. در این سیستم آموزشی، دانشآموزان غالبا به صورت مستقل (و گاهی با سایرین) و بدون دخالت معلم، بر روی موضوعات آموزشی Montessori کار میکنند.
– مدارس آکادمیک کانادا (Canada Academic Schools): در این دستهبندی، مدارس خصوصی سنتی به عنوان مدارس آکادمیک شناخته میشوند. این مدارس، تمام سطوح تحصیلی، از کودکستان تا پایه دوازدهم را دارند. یک ویژگی مشترک در مدارس خصوصی آکادمیک، این باور است که همه دانشآموزان فارغالتحصیل از مدارس آکادمیک، میتوانند تحصیلات خود را در دانشگاه ادامه دهند. این باور در فرهنگ مدرسه نیز تثبیت شده است.
– مدارس IB کانادا (Canada IB Schools): در مدارس جهانی IB، سیستم آموزشی معتبر و بینالمللی IB به دانشآموزان ارائه میشود. این سیستم آموزشی دارای سطوح تحصیلی ابتدایی (Primary Years Program)، سالهای میانی (Middle Years Program)، برنامه دیپلم (Diploma Program) و برنامه شغلی (Career-Related Program) است. دانشآموزان پس از پایان دوره تحصیل خود در این سیستم آموزشی، دیپلم معتبر IB Diploma را دریافت میکنند.
– مدارس AP کانادا (Canada AP Schools): در این مدارس، دروس در سطح پیشرفتهتری نسبت به مدارس معمولی دیگر ارائه میشوند. در سیستم آموزشی Advanced Placement، دروس به گونهای برای دانشآموزان دبیرستانی طراحی شده اند که آنها را برای ورود به مقطع بعدی در کالج یا دانشگاه آماده میکنند. دانشآموزان با توجه به اهداف خود و امکانات مدرسه، میتوانند یک یا چند درس خود را در سطح پیشرفته (AP Courses) انتخاب کنند. Advanced Placement (دقیقا مانند سیستم آموزشی IB) یک برنامه آموزشی استاندارد است که در آن، پروژهها و آزمونهای نهایی دانشآموزان توسط یک هیئت مرکزی مورد ارزیابی و نمرهدهی قرار میگیرد.
ویژگیهای مدارس شبانهروزی برتر کانادا
ویژگیهای مدارس شبانهروزی برتر کانادا چیست؟
مدارس شبانهروزی برتر کانادا، جزء گرانترین مدارس این کشور هستند. در حال حاضر حدودا 27 مدرسه شبانهروزی کانادا در دسته مدارس برتر این کشور قرار میگیرند. پردیس مدارس شبانهروزی برتر کانادا، عمدتا در فضاهایی بسیار گسترده و با متراژ وسیع (تا دهها هکتار)، احداث شده است. این مدارس، از مدرنترین و مجهزترین مدارس کانادا محسوب میشوند. امکانات مدارس شبانهروزی برتر کانادا، در مقایسه با سایر مدارس این کشور، کیفیت، تنوع و سطح بالاتری دارد.
نکته قابل توجه در مورد مدارس شبانهروزی برتر کانادا، که آنها را از سایر انواع مدرسه در این کشور متمایز میکند، ترکیب جمعیت دانشآموزان آنهاست. در مدارس شبانهروزی برتر کانادا، بخش عمده جمعیت دانشآموزان (حدودا 85 درصد) را کاناداییها و تنها 15 درصد آن را دانشآموزان بینالمللی تشکیل میدهد. در واقع، اکثریت دانشآموزان مدرسه افرادی هستند که انگلیسی، زبان اول آنها است.
مدارس شبانهروزی برتر در پذیرش و ثبت نام دانشآموزان از یک ملیت دارای محدودیت هستند. مثلا ممکن است در مدرسه دلخواه شما، ظرفیت سالانه پذیرش دانشآموزان ایرانی، فقط یک یا دو نفر باشد. همچنین، فرآیند پذیرش در این مدارس کاملا گزینشی (Selective) است و مدرسه معیارهای خاصی را برای پذیرش دانشآموزان جدید در نظر میگیرد.
در مدارس شبانهروزی برتر، جمعیت دانشآموزان حاضر در کلاس درس بسیار پایین است. در این مدارس، علاوه بر سیستمهای آموزش استانی، سیستمهای آموزشی بینالمللی و معتبری مانند IB و AP نیز در اختیار دانشآموزان قرار میگیرند.
ویژگیهای مدارس شبانهروزی استاندارد کانادا
مدارس شبانهروزی استاندارد در کانادا چه ویژگیهایی دارند؟
بر خلاف مدارس شبانهروزی برتر، در ترکیب جمعیتی دانشآموزان مدارس شبانهروزی استاندارد تنوع بیشتری به چشم میخورد. تعداد دانشآموزان بینالمللی در این مدارس بسیار بالاست و بخش قابل توجهی از دانشآموزان بینالمللی مدرسه را شهروندان کشورهای آسیایی به ویژه کشورهای آسیای شرقی (مانند چین، ژاپن، تایلند، کره جنوبی، فیلیپین و …) تشکیل میدهند.
در مدارس شبانهروزی استاندارد کانادا، عمدتا سیستمهای آموزشی استانی (مانند OSSD و Dogwood Diploma) به دانشآموزان ارائه میشود. سطح کیفی آموزش در مدارس استاندارد کانادا، در مقایسه با مدارس برتر کمی پایینتر است. البته، بعضی از مدارس شبانهروزی استاندارد (که عمدتا خارج از کلانشهرها هستند)، در تلاش برای تبدیلشدن به مدارس برتر هستند.
این مدارس، بهطور مداوم، امکانات و سطح کیفیت آموزشی خود را ارتقا میدهند و در فرآیندهای گزینشی برای تبدیلشدن به مدارس برتر قرار میگیرند. در حقیقت، سطح کیفیت مدارس شبانهروزی استاندارد کانادا، از تنوع بسیار زیادی برخوردار است و نمیتوان در مورد همه این مدارس، قضاوت یکسانی داشت.
تحصیل در مدارس خصوصی روزانه کانادا
آیا تحصیل در مدارس خصوصی روزانه کانادا مناسب است؟
در مدارس خصوصی کانادا، دانشآموزان رسیدگی و پشتیبانی آموزشی بیشتری در مقایسه با مدارس دولتی دریافت میکنند. سیستمهای آموزشی ارائهشده در مدارس خصوصی از تنوع بیشتری برخوردار است و عمدتا بر روی یادگیری فردی تمرکز دارند. در صورتی که در مدارس دولتی، یک رویکرد آموزشی جامع و کلنگر در تدوین برنامه درسی دانشآموزان دنبال میشود. در واقع در مدارس خصوصی، شما به عنوان خانواده دانشآموز، حق انتخاب برنامه آموزشی فرزندتان بر اساس علایق یا نقاط قوت و ضعف او را دارید.
در مدارس خصوصی روزانه کانادا، معلمان و آموزگاران متناسب با صلاحیتهای فردی و بهصورت هوشمندانه گزینش میشوند. برای تدریس در این مدارس، صرفا داشتن گواهینامههای استانی خاص یا یک مدرک دانشگاهی کافی نیست. مدارس خصوصی کانادا ترجیح میدهند کادر آموزشی خود را بر اساس شایستگیهای فردی و توانمندیهای آنها برای تدریس در یک حوزه خاص انتخاب کنند.
از نکات مثبت دیگر در مورد مدارس خصوصی روزانه کانادا، میتوان به مواردی مانند تعداد کم دانشآموزان در کلاس درس، توجه فردی به آموزش و یادگیری آنها و استقبال از مشارکت والدین در فرآیند یادگیری فرزندشان اشاره کرد. همچنین، به دلیل تقاضای کمتر برای ثبت نام در مدارس خصوصی کانادا در مقایسه با مدارس دولتی (به دلیل داشتن هزینه بالاتر)، این مدارس سرعت عمل بیشتری در بررسی پروندههای درخواست پذیرش دانشآموزان بینالمللی دارند.
دانشآموزان ایرانی متقاضی تحصیل در مدارس خصوصی کانادا، شانس بیشتری برای دریافت ویزای تحصیلی کانادا در مقایسه با افرادی دارند که مدارس دولتی این کشور را برای تحصیل در خارج از کشور انتخاب کرده اند. ولی در مجموع میتوان گفت شانس دریافت ویزای دانشآموزی برای تحصیل در مدارس شبانهروزی خصوصی به نسبت مدارس روزانه خصوصی، تا حد قابل توجهی بیشتر است.
اگر برای تحصیل فرزندتان در یکی از مدارس روزانه کانادا برنامهریزی میکنید، گزینههای اسکان با مادر یا اسکان با خانواده میزبان کانادایی (Homestay) پیش روی شما قرار میگیرد. با انتخاب گزینه Homestay، فرزندتان به مدت یک سال تحصیلی (9 یا 10 ماه) همراه با یک خانواده میزبان کانادایی زندگی میکند. این خانواده، مسئول رسیدگی به فرزندتان و تامین امکانات زندگی او است. تامین وعدههای غذایی و در بعضی موارد رفتوآمد فرزندتان به مدرسه بر عهده خانواده میزبان است. خانوادههای میزبان از بین افراد دارای اصالت کانادایی یا دارندگان پاسپورت کانادایی انتخاب میشوند و کاملا مورد تایید مدرسه هستند.
تحصیل در مدارس دولتی کانادا
چه کسانی میتوانند در مدارس دولتی کانادا تحصیل کنند؟
سیستم آموزش دولتی کانادا، دربرگیرنده مدارس از کودکستان تا پایه 12 است. مدارس دولتی کانادا، همگی دارای تاییدیه استانی هستند و از برنامه درسی استاندارد استان خود پیروی میکنند. این مدارس فقط آموزگارانی را استخدام میکنند که دارای دیپلمها و گواهینامههای دولتی هستند. بیش از 95 درصد خانوادههای کانادایی، مدارس دولتی را برای تحصیل فرزند خود انتخاب میکنند.
از دهه 1980 میلادی، دانشآموزان بینالمللی نیز میتوانند در مدارس دولتی کانادا مشغول به تحصیل شوند. این مدارس، زیرساختهای متعددی مانند آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم (English as a Second Language – ESL) و برنامههای سازمانیافته اسکان با خانواده کانادایی (Homestay) را توسعه داده اند. تقریبا همه مدارس دولتی کانادا، از نوع دخترانه-پسرانه هستند.
تحصیل در مدارس دولتی کانادا برای دانشآموزان کانادایی کاملا رایگان است. به عبارت دیگر، همه دانشآموزان دارای اصالت کانادایی (دارندگان پاسپورت کانادایی)، دارندگان کارت اقامت دائم (PR) کانادا، فرزندان والدینی که در این کشور با ویزای دانشجویی در حال تحصیل هستند و یا با ویزای کار مشغول کار هستند، برای تحصیل در مدارس دولتی کانادا شهریه پرداخت نمیکنند.
همه دانشآموزان ساکن منطقه یا ناحیهای که مدرسه در آن قرار دارد، در مدارس دولتی آن منطقه حق تحصیل دارند. باید بدانید که اگر بخواهید فرزندتان در یکی از مدارس دولتی کانادا ثبت نام کنید، فقط حق انتخاب ناحیه یا منطقه آموزشی (School Board) را دارید. در مدارس دولتی کانادا، ترکیب جمعیت دانشآموزی بسیار متنوع است و دانشآموزان از فرهنگها و اقشار گوناگونی حق تحصیل در این مدارس را دارند.
پذیرش دانشآموزان خارجی (افرادی که با ویزای تحصیلی وارد کشور کانادا میشوند) در مدارس دولتی کانادا، توسط هیئت تصمیمگیرنده در آن ناحیه آموزشی انجام میشود و خانواده در این خصوص نقش یا حق انتخاب بیشتری (جز تعیین ناحیه) ندارد. البته، خانواده میتواند نام سه تا پنج مدرسه را به عنوان اولویتهای مد نظر خود در یک منطقه آموزشی، اعلام کند. ولی این اولویتها، الزامی برای آن منطقه آموزشی برای پذیرش دانشآموز در اولویتهای تعیینشده به وجود نمیآورد.
اگر قصد انتخاب مدارس روزانه کانادا (اعم از دولتی یا خصوصی) برای ثبت نام فرزند خود را دارید، به دو نکته توجه کنید:
نکته اول: شما به عنوان والدین دانشآموز(ان)، میتوانید با دریافت ویزای توریستی کانادا، همراه با فرزند خود وارد کانادا شوید و وظیفه مراقبت و سرپرستی از وی را بر عهده داشته باشید. تا زمانی که فرزند شما به سن قانونی بزرگسالی در کانادا برسد (18 یا 19 سال، بسته به استان محل تحصیل وی)، شما میتوانید با این عنوان در کانادا حضور داشته باشید. البته، با این نوع ویزا، شما باید پس از شش ماه متوالی اقامت در کانادا، حتما از این کشور خارج و مجددا وارد شوید و یا پیش از اتمام شش ماه، درخواست تمدید اقامت در کانادا را به اداره مهاجرت کانادا ارائه دهید.
نکته دوم: ذکر این مطلب ضروری است که انتخاب نوع مدرسه (روزانه-شبانهروزی یا دولتی-خصوصی)، بر روی نتیجه پرونده ویزای تحصیلی دانشآموز به شدت تاثیرگذار است. شانس اخذ ویزای تحصیلی کانادا برای دانشآموزی که از یک مدرسه شبانهروزی پذیرش گرفته است نسبت به مدرسه روزانه بیشتر است. اگر تصمیم دارید فرزند خود را در یکی از مدارس روزانه کانادا ثبت نام و همراه با وی برای گرفتن ویزای کانادا اقدام کنید، باید بدانید که ریسک بسیار بالایی در پرونده ویزای تحصیلی فرزندتان و ویزای همراه شما به وجود میآید.
تنوع زیاد مدارس در کانادا، فرآیند انتخاب گزینه مناسب برای متقاضیان تحصیل در مدارس این کشور را پیچیده میکند. وجود یک مشاور آگاه، امین و دلسوز که تجربه سالیان متمادی کار با مدارس کانادا را دارد، میتواند نقطه اتکا و دلگرمی بزرگی برای خانوادهها باشد. چنین افرادی، با شناخت جامعی که از مدارس کانادا و شرایط و ویژگیهای هر کدام دارند، میتوانند اطلاعات مفیدی در اختیار خانوادهها قرار دهند و به آنها در گرفتن تصمیم مناسب کمک کنند.
موسسه مهاجرتی سامان استادی، با سابقه سالیان طولانی فعالیت در زمینه اعزام دانشآموز و دانشجو، ارتباط با دهها مدرسه روزانه و شبانهروزی در کانادا و صدها پرونده موفق، افتخار دارد که مسیری امن و مطمئن برای علاقمندان به تحصیل در مدارس کانادا به وجود آورده است. مشاوران و کارشناسان ما در موسسه سامان استادی، در تمام مراحل انتخاب و ثبت نام در مدارس کانادا، با صبر و حوصله فراوان در کنار متقاضیان بوده و آنها را همراهی میکنند.
پوشیدن لباس فرم در مدارس کانادا – اجباری یا اختیاری؟
پوشیدن لباس فرم در مدارس کانادا – اجباری یا اختیاری؟
همانطور که گفتیم، سیستم مدارس و قوانین آموزشی در استانهای گوناگون کانادا، دارای تفاوتهای قابل توجهی است. این تفاوتها در لباس فرم دانشآموزان و اجباریبودن آن نیز نمایان میشود. اما تفاوت اصلی اجباری یا اختیاریبودن پوشش در مدارس کانادا، عمدتا به نوع مدرسه مربوط میشود.
در کشور کانادا، دانشآموزان در اغلب مدارس دولتی اجباری برای پوشیدن لباس فرم ندارند، به جز در موقعیتهای خاصی مانند سفرهای میدانی بینالمللی یا اجراهای دانشآموزان مدرسه در رویدادهای مختلف هنری و غیره. در حقیقت، بخش قابل توجهی از مدارس دولتی کانادا، دانشآموزان را موظف به رعایت کد پوشش یا Dress Code میکنند. بدین صورت که دانشآموزان ملزم به پوشیدن لباس فرم نیستند، ولی برای حضور در مدرسه و کلاس درس باید نکات خاصی را پیرامون رنگ، مدل و جنس پوشش خود رعایت کنند.
بر اساس آمارهای منتشرشده، لباس فرم در 20 درصد مدارس دولتی کانادا اجباری است. نکته قابل توجه اینکه درصد زیادی از مدارس ابتدایی کانادا، در مقایسه با مدارس راهنمایی این کشور، دانشآموزان خود را موظف به پوشیدن لباس فرم کرده اند. با این حال، تمایل به تعیین لباس فرم با روند رو به رشدی بین مدارس دولتی کانادا همراه است.
مدارس خصوصی کانادا، تمایل بیشتری به تعیین لباس فرم برای دانشآموزان خود دارند. در حال حاضر، 73 درصد از مدارس خصوصی بزرگ کانادا، دانشآموزان خود را موظف به پوشیدن لباس فرم میکنند. لباس فرم در مدارس کانادا، معمولا شامل یک لباس فرم عادی مدرسه و یک لباس فرم برای ورزش دانشآموزان است.
مدارس خصوصی کانادا، غالبا به دلایل زیر لباس فرم را جزء قوانین مدرسه خود اعلام میکنند:
- لباس فرم باعث افزایش امنیت دانشآموزان میشود. دانشآموزان با پوشیدن لباسهای همرنگ، بهراحتی به عنوان عضوی از یک موسسه خاص شناسایی میشوند. حتی اگر شخصی بهصورت غیر قانونی وارد مدرسه شود، کارکنان میتوانند بهراحتی تهدیدهای احتمالی را شناسایی و برطرف کند. همچنین، احتمال مورد تمسخر قرارگرفتن یا بولیشدن (Bullying) دانشآموزان را تا حد چشمگیری پایین میآورد.
- دانشآموزان به جای پوشش و لباس خود، بر روی تحصیل و یادگیری بهتر تمرکز میکنند. افراد در سنین نوجوانی، غالبا تمایل بیشتری به شیکپوشی یا پیروی از سبکهای خاص دارند. این موضوع، باعث کاهش تمرکز دانشآموز و حواسپرتی او میشود. لباس فرم منجر به رهاشدن ذهن دانشآموز از لباس، برندها و سبکهای گوناگون پوشش و در عوض، تمرکز بیشتر بر روی آموزش میشود.
- رفاقت و برابری را تقویت میکند. پوشیدن لباس فرم باعث یکپارچی پوشش و از بینرفتن تمایزهای ظاهری بین افراد میشود. در آن دسته از مدارس کانادا که پوشیدن لباس فرم اجباری است، تفاوتی بین فرزندان خانوادههای ثروتمند و فرزندان خانوادههای با شرایط مالی معمولی وجود ندارند، بنابراین آسیبی به انگیزه و اعتماد بهنفس دانشآموزان وارد نمیشود.
قوانین مدارس کانادا
قوانین مدارس کانادا
قوانین مدارس کانادا برای دانشآموزان:
- دانشآموزان باید بهموقع در همه کلاسهای درس حضور داشته باشند.
- غیبت غیر موجه در کلاسهای درس به هیچ عنوان قابل قبول نیست و مدرسه این غیبتهای غیر موجه را به اطلاع والدین دانشآموز میرساند و در صورت فراتر رفتن این غیبتها از تعداد مشخصی، دانشآموز را از حضور در کلاس منع میکنند.
- دانشآموزان حق ندارند با ادبیات توهینآمیز و غیر محترمانه با بقیه دانشآموزان و معلمان صحبت کنند.
- سیگارکشیدن، مصرف مواد مخدر و نوشیدنیهای الکلی کاملا ممنوع است.
- هر نوع رفتاری که از آن برداشت آزار فیزیکی یا جنسی شود (مانند کتککاری، رفتار خشونتآمیز، سیلیزدن، مشتزدن، لمس بدن همکلاسی و غیره) غیر قابل قبول است. مدرسه این حق را برای خود قائل است که در این موارد با پلیس تماس بگیرد و در نتیجه ممکن است فرزندتان متهم به ارتکاب جرم شود.
- دانشآموزان حق همراهداشتن اسلحه و سایر مواد غیر قانونی در مدرسه را ندارند (چاقو، تفنگ، محتوای غیر اخلاقی و غیره).
- با سرقت و آسیبرساندن به اموال مدرسه نیز به شدت برخورد خواهد شد.
قوانین مدارس کانادا برای معلمان:
- بهصورت کلامی با دانشآموزان بدرفتاری یا آنها را تحقیر کنند،
- تماس فیزیکی با دانشآموزان برقرار کنند (برای مثال، کتککاری، گرفتن دانشآموز یا لمس بدن وی غیر قابل قبول است).
همه فرهنگها دارای رویکردهای متفاوتی نسبت به رفتار، احترام و نظم هستند؛ از قبیل چیزی که در مدرسه مناسب یا نامناسب در نظر گرفته میشود. در کشور کانادا، فرزند شما باید مجموعهای از قوانین (در زمینه تحصیل، پوشش، شرکت در فعالیتها، حضور در خوابگاه مدرسه، رفتار با همکلاسیها و کادر مدرسه و موارد دیگر) را رعایت کند که برای همه دانشآموزان، صرف نظر از سن یا پایه تحصیلی اجباری است.
اگر فرزندتان از قوانین مدرسه پیروی نکند، مدرسه مطابق با قوانین انضباطی خود با وی برخورد خواهد نمود. در صورتی که عدم رعایت قوانین تبدیل به مشکل دائمی شود، مدرسه با شما تماس میگیرد. عدم رعایت مکرر قوانین مدرسه میتواند منجر به تعلیق و حتی اخراج دانشآموز شود. بنابراین خانوادهها باید این قوانین، لزوم رعایت آنها و تبعات تخطی از آنها را برای فرزندان خود توضیح دهند. برخی از این قوانین عبارتند از:
مسائل مالی مربوط به تحصیل دانشآموز در مدرسه (پرداخت بهموقع شهریه مدرسه) نیز بر عهده خانواده است و والدین باید از این موارد اطلاع کامل داشته و به تعهد خود نسبت به مدرسه عمل نمایند. تأخیر یا عدم پرداخت شهریه مدرسه و عدم توجه به تذکرات مدرسه در این مورد، بعضا منجر به تعلیق دانشآموز از حضور در کلاسهای درس میشود.
معمولا مدارس کانادا، مجموعه قوانین و مقررات مورد نظر خود در زمینههای مختلف تحصیلی، مالی و رفتاری دانشآموزان را پس از پذیرش دانشآموز به اطلاع خانوادهها میرسانند و اطمینان حاصل میکنند که خانواده به طور کامل از این موارد اطلاع دارد. خانوادهها نیز پیش از عزیمت فرزندشان برای تحصیل در این مدارس، باید تمام این موارد را بهطور شفاف و صحیح به فرزندان خود منتقل کنند تا از بروز مشکلات احتمالی در هنگام تحصیل وی، جلوگیری شود.
پذیرش از مدارس کانادا
شرایط پذیرش در مدارس کانادا
دریافت پذیرش از مدارس کانادا، اولین قدم در فرآیند مهاجرت تحصیلی فرزند شماست. توجه به شرایط و نکات مربوط به دریافت پذیرش تحصیلی از هر یک از انواع مختلف مدارس در کانادا، آگاهی کامل از مدارک مورد نیاز و نحوه آمادهسازی آنها، آشنایی با سیستمهای آموزشی مدارس کانادا و انتخاب صحیح پایه تحصیلی، اقدام در زمان مناسب و شروع اصولی فرآیند اپلای، همگی در موفقیتآمیزبودن پرونده پذیرش تحصیلی فرزند شما نقش بزرگی ایفا میکنند.
موارد فوق و موضوعات دیگر، ممکن است در دایره دانش عمومی متقاضیان در زمینه مهاجرت تحصیلی و تحصیل در مدارس کانادا نباشد؛ ولی در عین حال، نداشتن اطلاعات کامل در مورد هر یک از موضوعات فوق و انجام نادرست یا ناقص هر یک از مراحل موجود در این نوع از مهاجرت، میتواند منجر به عدم موفقیت در پرونده فرزندتان شود.
تیم مشاوران خبره ما، با تکیه بر سالها فعالیت در زمینه مهاجرت تحصیلی و کسب تجربیات موفق در اعزام دانشآموزان ایرانی به بهترین مدارس و دبیرستانهای کانادا، میکوشند با ارائه بهترین و مناسبترین پیشنهادها، شرایط را برای موفقیت تحصیلی و حرکت به سوی آیندهای روشن برای شما و فرزندتان فراهم کنند.
گام اول در اخذ پذیرش تحصیلی و به دنبال آن مهاجرت دانشآموزان به خارج از کشور، انتخاب مقصد تحصیلی است. پیشتر، در مورد جذابیتهای کانادا و شرایط ایدهآل این کشور برای تحصیل، دریافت اقامت و زندگی صحبت کرده ایم. استانهای انتاریو و بریتیش کلمبیا، از محبوبترین مناطق کانادا برای مهاجرت تحصیلی دانشآموزان و دانشجویان ایرانی هستند. هر دو استان، مدارس خصوصی روزانه و شبانهروزی باکیفیتی را در خود جای داده اند.
انتخاب استان و نوع مدرسه در کانادا، تا حد زیادی به اولویتها و شرایط مالی خانواده متقاضی بستگی دارد. بهویژه، در نظر گرفتن علاقمندیها، اهداف تحصیلی و شغلی فرزندان عوامل تاثیرگذار دیگری در انتخاب نوع و موقعیت مکانی مدرسه هستند.
صرف نظر از اینکه شرایط اخذ پذیرش از هر یک از انواع مختلف مدارس کانادا (که از تنوع زیادی برخوردار هستند)، میتواند شباهتهایی با یکدیگر داشته باشد؛ ولی نمیتوان یک شیوه کلی برای این موضوع در تمام مدارس این کشور در نظر گرفت. برای مثال، شرایط و مراحل دریافت پذیرش از مدارس شبانهروزی برتر کانادا با مدارس روزانه خصوصی، متفاوت است.
مراحل اخذ پذیرش از مدارس کانادا
مراحل اخذ پذیرش از مدارس کانادا
برخی از مدارس شبانهروزی، برای صدور پذیرش، تنها به بررسی سوابق تحصیلی متقاضی بسنده میکنند؛ حال آنکه بعضی مدارس علاوه بر بررسی این سوابق، نتیجه آزمونهایی مانند زبان و ریاضی و مصاحبه آنلاین با دانشآموز را نیز مورد توجه قرار میدهند. برای تعدادی از مدارس، داشتن مدرک زبان انگلیسی (مانند TOEFL یا IELTS) برای ثبت نام در مقطع دبیرستان (به ویژه پایههای 11 یا 12) ضروری است و برخی مدارس دیگر، با ارزیابی سطح زبان دانشآموز (از طریق مصاحبه و آزمون زبان)، تصمیم به پذیرش یا عدم پذیرش او میگیرند. در کل، مراحل انتخاب و اخذ پذیرش از مدارس کانادا، شامل مراحل زیر است:
-
- مشاوره برای انتخاب مدرسه مناسب در کانادا: در این مرحله، ابتدا از طریق مشاوره دقیق با دانشآموز و خانواده وی، شرایط تحصیلی، علاقمندیها و اهداف آتی دانشآموز و همچنین شرایط مالی خانواده به طور کامل مورد ارزیابی قرار میگیرد. این اطلاعات نقش مهمی در شناسایی مدارس مناسب و پیشنهاد آنها به متقاضیان دارند.
- انتخاب مدرسه مناسب در کانادا: با استناد به اطلاعات به دستآمده در مرحله مشاوره، مشاوران موسسه مهاجرتی سامان استادی از میان تعداد زیاد مدارس موجود، مدارسی را که همخوانی بیشتری با خواستهها، انتظارات و شرایط متقاضی دارند، مشخص میکنند. سپس، اطلاعات کامل این مدارس برای دانشآموز و خانواده وی ارسال میشود. در این مرحله، پس از پاسخ به سوالات و ابهامات خانواده در مورد مدارس پیشنهادشده، شرایط تحصیل، کیفیت آموزشی، امکانات، میزان قبولی دانشآموزان آنها در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و موضوعات مشابه، یک یا دو مدرسه برای اخذ پذیرش انتخاب میگردد.
- تهیه و آمادهسازی مدارک برای پذیرش در مدارس کانادا: معمولا مدارس، مدارک مشابهی برای بررسی پرونده تحصیلی دانشآموز و تصمیمگیری در خصوص پذیرش یا عدم پذیرش وی، نیاز دارند. با این حال، هر مدرسه میتواند مدارک جداگانهای نیز از متقاضیان خود درخواست کند. در این مرحله، لیست مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش به خانواده ارائه شده و پیگیریهای لازم برای تهیه این مدارک انجام میپذیرد. کلیه مدارکی که برای اخذ پذیرش به مدارس ارسال میگردند، باید به زبان انگلیسی (یا فرانسوی برای مدارس استان کبک) ترجمه شوند.
-
- اقدام برای اخذ پذیرش تحصیلی از مدارس کانادا: در این مرحله، مدارک مورد نیاز مدرسه، به همراه فرم درخواست پذیرش (Application Form) برای مدرسه ارسال میشود. غالبا، مدارس هزینهای با عنوان هزینه بررسی پرونده تحصیلی دانشآموز (Application Fee)، دریافت میکنند. این نکته را باید در نظر داشته باشید که مبلغ اپلیکیشن فی، صرف نظر از نتیجه بررسی مدرسه (و ارائه یا عدم ارائه پذیرش متقاضی)، غیر قابل بازگشت (Non-Refundable) است. اگر مدرسه، درخواست انجام آزمون یا برگزاری مصاحبه آنلاین داشته باشد، برنامهریزیهای لازم برای انجام این موارد توسط موسسه اعزام دانشآموز سامان استادی انجام میشود. اگر نتیجه ارزیابی مدرسه از پرونده تحصیلی متقاضی، مثبت باشد، معمولا یک نامه پذیرش اولیه (Offer Letter) صادر میشود. این نامه، به منزله موافقت مدرسه برای ثبت نام دانشآموز است. در نامه پذیرش اولیه، فهرست هزینههای مدرسه برای سال تحصیلی پیش رو و همچنین زمان پرداخت این مبالغ، اعلام شده است. پس از پرداخت هزینههای تعیینشده، نامه پذیرش قطعی (Letter of Acceptance – LOA) توسط مدرسه صادر میشود که یکی از اصلیترین مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای تحصیلی است.
- پرداخت هزینههای مدرسه در کانادا: پس از صدور نامه پذیرش اولیه، خانواده باید هزینههای سال تحصیلی پیش رو را به مدرسه پرداخت کند. معمولا، زمان مشخصی از سوی مدرسه برای این کار تعیین میشود و تا این مبالغ به مدرسه پرداخت نشود، پذیرش دانشآموز در مدرسه قطعی نشده است.
مدارک اخذ پذیرش از مدارس کانادا
مدارک مورد نیاز برای پذیرش در مدارس کانادا
مدارکی که برای پذیرش تحصیلی مدارس مختلف کانادا مورد نیاز است، عبارتند از:
-
- کارنامه تحصیلی (ریز نمرات) سه سال تحصیلی آخر
- شناسنامه یا پاسپورت دانشآموز
- عکس دانشآموز
- گواهینامههای آموزشی و تحصیلی مرتبط
- گواهینامههای نشاندهنده فعالیتهای غیر درسی دانشآموز (ورزشی، هنری و موارد دیگر)
- سوابق واکسیناسیون دانشآموز از بدو تولد تا زمان حاضر
زمان مناسب برای دریافت پذیرش از مدارس کانادا
برای پذیرش از مدارس کانادا چه زمانی اقدام کنیم؟
سال تحصیلی، تقریبا در همه مدارس کانادا، از دو ترم تشکیل شده است. ترم اول مدرسه در ماه سپتامبر و ترم دوم در ژانویه آغاز میشود. در اکثر مدارس کانادا، بخش عمدهای از فرآیند پذیرش دانشآموزان جدید، در ماه سپتامبر و با آغاز سال تحصیلی انجام میشود. البته بعضی از مدارس، امکان پذیرش و ثبت نام دانشآموزان در ترم ژانویه (در میانه سال تحصیلی) را نیز فراهم کرده اند. ولی پیشنهاد میشود برای ترم اول سال تحصیلی اقدام کنید. در اینصورت فرزندتان فرصت کافی برای خوگرفتن با شرایط جدید را دارد و میتواند تحصیل خود در کانادا را با تمرکز بیشتر و بدون چالشهای حاشیهای شروع کند.
پاسخ به این سوال که چه زمانی از سال، برای شروع فرآیند اخذ پذیرش از مدارس کانادا مناسب است، تا حد زیادی به نوع مدرسه بستگی دارد. بسیاری از مدارس برتر در کانادا، برای ثبت نام در ترم اول (شروع تحصیل در سپتامبر)، پیش از آغاز سال جدید میلادی، دانشآموزان خود را انتخاب کرده اند. بنابراین، برای این مدارس باید از مهر یا نهایتا آبان هر سال (برای شروع تحصیل در شهریور سال آینده) اقدام کرد. با این وجود، اکثر مدارس استاندارد کانادا، بسته به ظرفیت باقیمانده خود، در تمام طول سال، پرونده دانشآموزان جدید را بررسی میکنند.
برای تعیین زمان مناسب اقدام برای اخذ پذیرش، باید به مدت زمان مورد نیاز برای اخذ ویزای تحصیلی کانادا نیز توجه داشت. معمولا، مدت زمان بررسی ویزای تحصیلی متقاضیان ایرانی که از خارج از کانادا برای دریافت این ویزا اقدام میکنند، حدودا 2 تا 3 ماه است (این اطلاعات بر اساس آخرین بهروزرسانی سایت اداره مهاجرت کانادا در تاریخ 4 ژانویه 2023 ارائه شده است). بنابراین، باید این نکته را در زمانبندی اقدام برای دریافت پذیرش از مدارس کانادا در نظر گرفت.
نکته مهم دیگری که معمولا سوال اصلی بسیاری از متقاضیان ادامه تحصیل در مدارس خارج از کشور است، سن مناسب دانشآموز برای شروع فرآیند اخذ پذیرش تحصیلی و اقدام برای مهاجرت تحصیلی است. برای ورود به مدارس کانادا، هیچ محدودیت سنی وجود ندارد. بدین معنی که در همه پایههای تحصیلی (از پایه اول تا پایه 12)، امکان اخذ پذیرش برای دانشآموزان بینالمللی وجود دارد.
ولی، پاسخ به این سوال که بهترین سن برای ورود به مدارس کانادا، چه سن و کدام پایه تحصیلی است، تا حد زیادی به اهداف خانواده از مهاجرت تحصیلی فرزندشان بستگی دارد. بیشتر علاقمندان به تحصیل در کانادا در مقطع قبل از دانشگاه را دانشآموزان مقطع دبیرستان، یعنی پایههای 9 تا 12 و در سنین 15 تا 18 سالگی، تشکیل میدهند. در این سنین، دانشآموزان بلوغ و ثبات احساسی و شخصیتی لازم برای شروع تجربه زندگی و تحصیل در کشور دیگر را به دست آورده اند.
در بسیاری از سیستمهای آموزشی مانند IB و AP و برخی از سیستمهای استانی، دو سال آخر تحصیل (پایههای 11 و 12) از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. اهمیت این پایههای تحصیلی، به دلیل فارغالتحصیلی دانشآموز پس از سپریکردن این پایهها و اخذ دیپلم کانادایی یا دیپلم بینالمللی است.
در برخی از این سیستمهای آموزشی، دو سال آخر تحصیل باید در یک مدرسه و در همان سیستم آموزشی سپری شده باشد تا امکان ارائه دیپلم در آن سیستم آموزشی فراهم شود. از سوی دیگر، بسیاری از مدارس برتر کانادا، دانشآموزان را فقط برای تک پایه تحصیلی 12 نمیپذیرند و دانشآموز باید حتما دو سال آخر تحصیل خود را در آن مدرسه سپری کند تا موفق به دریافت دیپلم مدرسه شود.
روش اخذ پذیرش از مدارس کانادا
برای گرفتن پذیرش از مدارس کانادا از کجا شروع کنم؟
خانوادههایی که قصد دارند امکان ادامه تحصیل فرزندشان در خارج از کشور را فراهم کنند، با یک تصمیم حساس و سرنوشتساز در مورد آینده فرزندشان روبرو هستند. عوامل زیادی در انتخاب مدرسه مناسب تأثیرگذار است. خانوادهها ممکن است یک یا دو بار در طول زندگی خود با مسئله مهاجرت مواجه باشند. به همین دلیل، انتظار اینکه شناخت جامع، دقیق و درستی از مدارس کانادا داشته باشند و بتوانند به درستی تمام عوامل تأثیرگذار بر انتخاب مدرسه مناسب را شناسایی و تحلیل کنند، انتظار به جایی نیست.
از سوی دیگر، در زمان تحقیق برای انتخاب مدرسه مناسب، خانوادهها با اطلاعات بسیار پراکنده، غیر دقیق و بعضا متناقضی که از منابع مختلف به دست میآورند، روبرو میشوند. این موضوع، باعث سردرگمی بیشتر خانوادهها شده و نگرانیهای آنها را دوچندان میکند.
در این مرحله، استفاده از یک مشاور کاردان، باتجربه و متخصص که سابقه انجام صدها پرونده موفق پذیرش تحصیلی را دارد، میتواند دلگرمی بسیار زیادی برای خانوادهها باشد. مشاور مهاجرت تحصیلی، باید انواع مدارس کانادا را به صورت دقیق بشناسد، از ویژگیها و نقاط قوت و ضعف این مدارس مطلع باشد، با سیستمهای آموزشی مدارس این کشور بهطور کامل آشنا باشد، شناخت کافی در مورد فرآیند پذیرش مدارس کانادا داشته باشد و پروندههای تحصیلی متعددی را با موفقیت به انجام رسانده باشد. چنین مشاوری، میتواند به سوالات خانوادهها پاسخ داده و نگرانیهای آنها را برطرف کند و به آنها در انتخاب بهترین مدرسه برای فرزندشان، کمک کند. بنابراین، اولین قدم در شروع فرآیند مهاجرت تحصیلی فرزندتان، انتخاب یک مشاور متخصص و امین است.
پس از انتخاب مشاور، باید مدارس مختلف کانادا را مورد ارزیابی و بررسی قرار داد و بر اساس شرایط تحصیلی دانشآموز و شرایط مالی خانواده، بهترین مدرسه را انتخاب کرد. در مورد زمان مناسب برای شروع فرآیند اخذ پذیرش تحصیلی، مدارک مورد نیاز و مراحل انجام کار، در قسمتهای قبل توضیحات مفصلی ارائه داده ایم.
ما در موسسه مهاجرتی سامان استادی، با کادر مجرب مشاوران خود، که سالها سابقه فعالیت در زمینه اخذ پذیرش از برترین مدارس کانادا را دارند، در همه مراحل مهاجرت تحصیلی همراه شما هستیم. موسسه اعزام دانشآموز سامان استادی به پشتوانه ایجاد ارتباط و همکاری دوجانبه و قوی با بیش از 100 مدرسه در کانادا و با انجام صدها پرونده موفق پذیرش و ویزای تحصیلی کانادا، با تمام پستی و بلندیهای این مسیر پر پیچ و خم، آشنایی کامل دارد. پس از امضای قرارداد مهاجرتی، کارشناسان و مشاوران ما در سامان استادی، در تمام این مسیر (از ابتدا تا زمان ورود دانشآموز به مدرسه) در کنار خانوادهها بوده و پشتیبانی کامل از آنها به عمل میآورند.
در مرحله مشاوره، کارشناسان موسسه مهاجرتی سامان استادی، با حوصله و صبر مثالزدنی، اطلاعات لازم در مورد پیشینه تحصیلی دانشآموز و شرایط خانواده را در جلسات مشاوره ارزیابی میکنند. ما به واسطه همکاری با طیف وسیعی از مدارس شناختهشده کانادا، در مرحله انتخاب مدرسه، گزینههای متعددی را به خانوادهها پیشنهاد میدهیم. سپس، با پاسخ به سوالات خانوادهها، تمام تلاش خود را برای برطرفکردن ابهامات آنها به کار میبندیم. پس از انتخاب مدرسه، فرآیند اقدام برای اخذ پذیرش را آغاز میکنیم و پیگیریهای لازم برای به سرانجام رسیدن پرونده پذیرش دانشآموز را انجام میدهیم.
برای تعیین زمان مشاوره، فرم ارزیابی را تکمیل کنید.
بعد از اخذ پذیرش، در مرحله انتقال شهریه تحصیل دانشآموز نیز در کنار شما هستیم. در صورت درخواست خانوادهها، در این مرحله نیز به آنها کمک میکنیم تا از مسیری امن و مطمئن، شهریه دانشآموزان به حساب مدرسه واریز شود. پس از دریافت پذیرش نهایی، کارشناسان آموزشدیده موسسه اعزام دانشآموز سامان استادی کلیه مراحل اخذ ویزای تحصیلی دانشآموزی کانادا را انجام میدهند و در صورت نیاز برای انجام فرآیند انگشتنگاری، در یکی از مراکز مربوطه در کشورهای همسایه، وقت رزرو میکنند.
بعد از صدور ویزا، هماهنگی لازم برای پیکآپ پاسپورت دانشآموز از سفارت کانادا در ترکیه را انجام میدهیم. در پایان و با هماهنگی مدرسه، برنامهریزی برای سفر دانشآموز به کانادا و استقبال از دانشآموز در فرودگاه شهر مقصد، انجام میشود.
سیستمهای آموزشی مدارس کانادا
هر استان در کانادا یک سیستم آموزشی مجزا!
ادارات یا وزارتخانههای آموزش و پرورش هر یک از استانها و قلمروهای کانادا، مسئولیت تدوین برنامه آموزشی، تعیین قوانین و مقررات و نظارت بر سیستم آموزشی در مقاطع مختلف تحصیلی و ارزیابی عملکرد مدارس را بر عهده دارند. سیستم آموزشی اصلی در مدارس دولتی کانادا، سیستم آموزشی مختص هر استان یا قلمرو است. برنامههای آموزشی، سرفصلهای دروس، فعالیتهای آموزشی فوق برنامه و آزمونها، بر اساس سیستم آموزشی استانی تنظیم، تدوین و اجرا میشوند.
در برخی از مدارس دولتی کانادا، علاوه بر سیستم آموزشی استانی، سیستمهای آموزشی بینالمللی مانند IB و AP نیز ارائه میشوند و دانشآموزان متناسب با علاقمندی و توانایی تحصیلی خود، میتوانند در این سیستمهای آموزشی مشغول به تحصیل شوند. در ادامه در مورد تعدادی از سیستمهای آموزشی مدارس دولتی کانادا صحبت میکنیم.
سیستم آموزشی Ontario Secondary School Diploma (OSSD) در مدارس کانادا
در استان انتاریوی کانادا، دانشآموزان مدارس دولتی، عموما در سیستم آموزشی تدوینشده توسط وزارت آموزش این استان تحصیل میکنند و با پایان تحصیل در مقطع دبیرستان، موفق به دریافت دیپلم مقطع متوسطه استان انتاریو (OSSD) میشوند. OSSD، یک سیستم آموزشی انعطافپذیر است و دانشآموزانی که در کشورهای دیگر تحصیل کرده اند، بهراحتی میتوانند در این سیستم آموزشی به ادامه تحصیل بپردازند.
به عبارت دیگر، واحدهای گذراندهشده آنها در پایههای تحصیلی قبلی، قابل تطبیق است و دانشآموزان میتوانند به سادگی ادامه پایههای تحصیلی خود را در سیستم OSSD بگذرانند. در سیستم آموزشی Ontario Secondary School Diploma، تاکید کمتری بر روی برگزاری آزمون و نتیجه آن وجود دارد و دیپلم صادرشده مورد قبول دانشگاههای سراسر جهان است.
دانشآموزان برای دریافت مدرک OSSD، باید 30 واحد درسی را در دبیرستان بگذرانند. این 30 واحد شامل 18 واحد اجباری و 12 واحد اختیاری میشود (دانشآموزان در هر سال میتوانند 12 واحد درسی داشته باشند). دروس اصلی سیستم آموزشی مدرسه متوسطه انتاریو عبارتند از: بیزینس، علوم، زبان انگلیسی، ریاضی، هنر، علوم اجتماعی و علوم کامپیوتر. برای اخذ دیپلم OSSD، دانشآموز باید در آزمون خواندن و نوشتن (Literacy Test) حداقل نمره 75% را کسب کند و همچنین حداقل 40 ساعت سابقه انجام خدمات اجتماعی داشته باشد.
سیستم آموزشی Dogwood Diploma در مدارس کانادا
سیستم آموزشی مدارس استان بریتیش کلمبیا، بر مبنای قوانین و نظام آموزشی تدوینشده توسط وزارت آموزش و پرورش این استان، پایهریزی شده است. همه دانشآموزان فارغالتحصیل از دبیرستانهای دولتی این استان، دیپلم استانی بریتیش کلمبیا که با نام Dogwood Diploma نیز شناخته میشود، را دریافت میکنند.
دانشآموزان برای فارغالتحصیلی از دبیرستان در کانادا و دریافت دیپلم Dogwood Diploma باید حداقل 80 واحد درسی را با موفقیت گذرانده باشند. در انتخاب این 80 واحد، باید به نکات بسیار مهمی توجه کرد که برخی از آنها عبارتند از:
-
- گذراندن حداقل 16 واحد در پایه 12؛ شامل دو واحد Language Arts 12 و Career Life Connections
- انتخاب حداقل 28 واحد درسی از میان دروس اختیاری (Elective Course)
- انتخاب 52 واحد درسی در پایههای 10، 11 و 12 شامل سلامت و بهداشت، علوم، مطالعات اجتماعی، ریاضی، زبان، هنر و موارد دیگر مورد نیاز در این سیستم آموزشی
دانشآموزان دبیرستانی برای فارغالتحصیلی از مدارس کانادا و دریافت دیپلم Dogwood Diploma باید در سه آزمون ارزشیابی شرکت کنند. دو آزمون ارزشیابی مربوط به اتمام پایه 10 است و یک آزمون در پایان تحصیل در پایه 12 برگزار میشود.
در سایر استانهای کانادا نیز، مانند استان دوزبانه کبک، مدارس دولتی و خصوصی ملزم به ارائه برنامه درسی بر اساس سیستم آموزشی تاییدشده وزارت آموزش و پرورش در هر استان هستند.
سیستمهای آموزشی بینالمللی در مدارس کانادا
سیستمهای آموزشی بینالمللی در مدارس کانادا
مدارس کانادا علاوه بر سیستمهای آموزشی استانی، فرصت تحصیل در تعدادی از معتبرترین و شناختهشدهترین سیستمهای آموزشی بینالمللی را به دانشآموزان خود میدهند. سیستمهای آموزشی بینالمللی، با تاکید بر رشد و پرورش دانشآموزان در جنبههای مختلف تحصیلی، شخصیتی، هوشی و اجتماعی، برنامهها و سیستم آموزشی خود را تدوین میکنند. در ادامه، به طور خلاصه بعضی از این سیستمهای آموزشی را معرفی میکنیم.
سیستم آموزشی IB در مدارس کانادا
یکی از معتبرترین سیستمهای آموزشی بینالمللی که در مدارس کانادا ارائه میشود، سیستم آموزشی IB یا International Baccalaureate است. این سیستم آموزشی اولین بار توسط بنیاد جهانی IBO معرفی شد. پایگاه اصلی این سازمان در کشور سوئیس قرار دارد. مسئولیت اصلی بنیاد جهانی IBO، تعیین سیاستهای آموزشی، نظارت بر عملکرد مدارس، تضمین برگزاری یکپارچه و مستقل آزمونهای برنامه IB Diploma و سایر آزمونهای مربوط به ارزیابی دانشآموزان و موارد متعدد دیگر است.
سیستم آموزشی IB، دارای چهار سطح آموزشی مختلف است:
عنوان برنامه آموزشی | اولین سال ارائه برنامه | گروه سنی | |
برنامه سالهای ابتدایی | Primary Years Program (PYP) | 1997 | 3 تا 12 ساله |
برنامه سالهای میانی | Middle Years Program (MYP) | 1994 | 11 تا 16 ساله |
برنامه دیپلم | Diploma Program (DP) | 1968 | 16 تا 19 ساله |
برنامه شغلی | Career-related Program (CP) | 2012 | 16 تا 19 ساله |
هر یک از این برنامهها دارای چارچوب آموزشی و اهداف خاصی هستند. سیستم آموزشی IB علاوه بر آموزشهای تحصیلی، بر روی پرورش ویژگیهای شخصیتی دانشآموزان نیز تمرکز دارد. دانشآموزانی که بر اساس سیستم آموزشی IB تحصیل میکنند، در پایان به ویژگیهایی دست مییابند که تحت عنوان IB Learner Profile شناخته میشود.
یکی از مهمترین ویژگیهای دانشآموزان IB، روحیه پرسشگری و کنجکاوی است. دانشآموزان مهارتهای تحقیق و پژوهش را به خوبی یاد میگیرند و با تقویت حس کنجکاوی طبیعی، توانایی یادگیری مستقل را بهطور عملی در خود تقویت میکنند. علاوه بر این، دانشآموزان مهارتهای تفکر خلاق و تفکر انتقادی را میآموزند و قادرند در موقعیتهای دشوار، با گرفتن تصمیمهای منطقی و منطبق بر اصول اخلاقی، مسیر رو به پیشرفت خود را در زندگی طی کنند.
سایر ویژگیهای شخصیتی دانشآموزان تحصیلکرده در سیستم آموزشی معتبر IB، عبارت است از: تسلط به چند زبان خارجی و توانایی برقراری ارتباط با افراد مختلف، ریسکپذیری و جسارت، تعادل و ثبات ذهنی و فیزیکی و احساسی، مهربانی و همدلی، توانایی سازش با دیدگاهها و باورهای متفاوت.
دورههای آموزشی GCSE و A-level در مدارس کانادا
دورههای آموزشی GCSE و A-level که به ترتیب مخفف عبارات General Certificate for Secondary Education و Advanced Level هستند، دو سیستم آموزشی سنتی کشور انگلستان نامیده میشوند. البته مدارس بسیار اندکی در کانادا این سیستمهای آموزشی را به دانشآموزان خود ارائه میدهند. مقطع GCSE مربوط به پایههای تحصیلی 10 و 11 (دانشآموزان تا 16 سالگی) و مقطع A-level، مربوط به پایههای تحصیلی 12 و 13 (دانشآموزان 17 و 18 ساله) است. طول هر یک از این دو دوره تحصیلی، دو سال است. مدرکی که دانشآموزان پس از اتمام تحصیل خود در دو دوره آموزشی GCSE و A-level به دست میآورند، از نظر تمام دانشگاههای دنیا معتبر است و قابل قبول ارزیابی میشود.
یکی از نکات مثبت در مورد دوره آموزشی A-level، امکان انتخاب موضوعات درسی بر اساس اولویتها و علاقهمندیهای تحصیلی و شغلی دانشآموزان است. دانشآموزان باید دروسی را انتخاب کنند که با شغل مورد نظرشان ارتباط دارد؛ به عنوان مثال، برای تحصیل در رشته دندانپزشکی، انتخاب دروس شیمی، زیستشناسی و یکی از دروس ریاضی یا فیزیک مناسب است. دانشآموزانی که برای آینده تحصیلی یا شغلی خود برنامه مشخصی ندارند، بهتر است دروس عمومیتر را انتخاب کنند تا در هنگام انتخاب رشته و شغل، آزادی عمل بیشتری داشته باشند. در دوره A-level، برای دانشآموزانی که در آزمون نهایی هر یک از موضوعات درسی نمره قبولی دریافت کنند، یک مدرک جداگانه صادر میشود.
در مقطع GCSE همانند مقطع A-level، حق انتخاب موضوعات درسی در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد. دانشآموزان علاوه بر موضوعات درسی اجباری مانند زبان انگلیسی، ریاضی و علوم، در زمینههای دیگری نیز متناسب با علایق خود میتوانند تحصیل کنند. علاوه بر این، دانشآموزان میتوانند زبانهای غیر انگلیسی، مانند عربی، فرانسوی، اسپانیایی، چینی و … را نیز بیاموزند.
نکته مهم در زمان انتخاب موضوعات درسی در دوره آموزشی GCSE، توجه به اولویتهای تحصیلی در مقطع بعدی (دوره آموزشی A-level یا IB) و رشته دانشگاهی مورد نظر یا حوزه کاری دلخواه دانشآموز است.
دوره تحصیلی iGCSE نسخه بینالمللی دوره آموزشی GCSE است و در مدارس بینالمللی کشورهای مختلفی ارائه میشود. مدارک صادرشده در این دوره تحصیلی در سراسر جهان معتبر است و دارندگان آنها میتوانند به راحتی در بیش از 150 کشور جهان در مقاطع بعدی به ادامه تحصیل بپردازند. مهمترین تفاوتهای دو دوره تحصیلی GCSE و iGCSE، مربوط به محتویات آموزشی ارائهشده و تاریخ آزمونها است.
سیستم آموزشی AP در مدارس کانادا
سیستم آموزشی AP یا Advanced Placement، یک سیستم آموزشی آمریکایی است که توسط انجمن College Board و با هدف کمک به دانشآموزان برای ورود سادهتر به کالج/ دانشگاه طراحی شده است. در این سیستم آموزشی، دانشآموزان مقطع دبیرستان، فرصت یادگیری موضوعات درسی در سطح کالج یا دانشگاه را به دست میآورند. دروس ارائهشده در این سیستم آموزشی، در سطح پیشرفته و یا اصطلاحا به صورت AP ارائه میگردند؛ ولی خود بهتنهایی منجر به صدور دیپلم دبیرستان نمیشوند.
سیستم آموزشی AP، در کنار سیستم آموزشی پایه مدرسه، معنی پیدا میکند؛ به این مفهوم که دروس سیستم آموزشی پایه مدرسه در دو سطح عادی یا AP، برگزار میشوند. دانشآموزان با توجه به اهداف تحصیلی آینده خود، میتوانند تعدادی از دروس را در سطح AP بگذرانند. بالغ بر 40 عنوان درسی در مدارس، قابل ارائه در سطح AP هستند که برخی از آنها عبارتند از: تاریخ هنر، زیستشناسی، ریاضی، محاسبات، شیمی، علوم کامپیوتر، اقتصاد، زبان انگلیسی، علوم محیط زیست، زبان فرانسوی، زبان آلمانی، جغرافیا، فیزیک و موارد دیگر.
روش تدریس دروس در سیستم آموزشی AP، دقیقا شبیه روش تدریس در دانشگاه و اصطلاحا بهصورت Lecture-based است. دانشآموزان باید از مهارت یادگیری مستقل خود استفاده کنند و منابع مختلفی را مطالعه و بررسی نمایند.
دروس در سیستم آموزشی AP به گونهای طراحی شده اند که زیربنای مناسبی برای تحصیل در مقطع آموزش عالی را فراهم کنند. معمولا کالجها/ دانشگاهها، دروسی که دانشآموزان در سطح AP و با نمره بالا (4 یا 5) گذرانده اند را به عنوان واحدهای درسی گذراندهشده در نظر میگیرند. بدین ترتیب، طول مدت زمان تحصیل دانشجو در کالج/ دانشگاه کمتر میشود. به عبارت دیگر، ممکن است با معادلسازی واحدها، یک ترم یا حتی یک سال از زمان تحصیل شما در کالج/ دانشگاه کم شود.
اکثر دانشگاههای انگلستان و اروپا، علاوه بر دانشگاههای آمریکا و کانادا، ارزش و اعتبار زیادی برای مدارک صادرشده در سیستم آموزشی AP قائل هستند. البته باید توجه داشته باشید که تعداد دروس گذراندهشده و نمرههای کسبشده در این دورهها برای قبولی در دانشگاه دارای اهمیت است.
سیستم آموزشی US High School Diploma در مدارس کانادا
سیستم آموزشی US High School Diploma یک دوره آموزشی 1 تا 4 ساله مخصوص دانشآموزان گروه سنی 14 تا 19 ساله است. این سیستم آموزشی، در پایههای 9 تا 12 به دانشآموزان ارائه میشود و از برنامه درسی به سبک آمریکایی پیروی میکند. در این سیستم آموزشی، دانشآموزان از گزینههای متنوع و انعطافپذیری برای تحصیل برخوردارند. سیستم آموزشی US High School Diploma نه تنها راه را برای ورود به دانشگاههای آمریکای شمالی باز میکند، بلکه در دانشگاههای سایر نقاط جهان نیز دارای اعتبار است.
در سیستم آموزشی US High School Diploma، دانشآموزان با انتخاب از میان موضوعات درسی اجباری و اختیاری، برنامه درسی دلخواه خود را تعیین میکنند. پس از اتمام موفقیتآمیز تحصیل در این سیستم آموزشی، دیپلم معتبر و شناختهشده US High School Diploma را دریافت میکنند. این سیستم آموزشی همچنین برای کسانی مناسب است که قصد دارند در دانشگاههای آمریکا به ادامه تحصیل بپردازند. علاوه بر این، افرادی که برای یادگیری بهتر، به آزادی عمل بیشتری برای انتخاب موضوعات درسی احتیاج دارند، میتوانند با تحصیل در سیستم آموزشی US High School Diploma عملکرد تحصیلی بهتری داشته باشند.
کتابهای درسی مدارس کانادا
کتاب درسی مدارس کانادا
در کشور کانادا مسئولیت تدوین برنامه آموزشی، سرفصلهای دروس و آزمونها بر عهده وزارت آموزش و پرورش استانها و قلمروهای این کشور است. بنابراین، هر یک از مدارس این کشور بر اساس قوانین و دستورالعملهایی که توسط سازمانهای مربوطه تعیین میشوند، به ارائه خدمات آموزشی میپردازند. در آن دسته از مدارس و دبیرستانهای کانادا که علاوه بر سیستمهای آموزشی استانی، امکان تحصیل بر اساس سیستمهای آموزشی بینالمللی هم وجود دارد، فهرست کتابهای درسی مدرسه بر اساس استانی یا بینالمللیبودن برنامه درسی متفاوت است.
برای مثال، در سیستم آموزشی بینالمللی و معتبر IB، دانشآموزان از کتابها و مواد آموزشی تعیینشده توسط سازمان جهانی IB که توسط ناشرانی مانند کمبریج یا پیرسون منتشر شده اند، استفاده میکنند. این منابع آموزشی از سطح بالایی برخودار هستند و دانشآموزان را برای اخذ پذیرش و تحصیل در بهترین دانشگاههای جهان آماده میکنند.
برخی از کتابهایی که توسط موسسه پیرسون در سیستم آموزشی IB Diploma منتشر و در مدارس کانادا استفاده میشوند، عبارتند از:
کتابهای درسی مدارس کانادا بر اساس سیستم آموزشی IB Diploma | |
Theory of Knowledge | English A Literature |
Business Management | Environmental Systems & Societies |
Essentials: Global Politics | Chemistry Standard Level |
Chemistry Higher Level | Physics Standard Level |
Biology Higher Level | Mathematics Analysis and Approaches |
در بعضی از مدارس کانادا، دانشآموزان برای درس ریاضیات، کتب درسی زیر را مطالعه میکنند:
کتابهای درسی مدارس کانادا برای درس ریاضیات | |
Math Make Sense | مناسب پایههای 7 تا 9 |
Foundations and Pre-Calculus 10 | مخصوص دانشآموزان پایه 10 |
Principals of Accounting | مناسب دانشآموزان پایه 11 و 12 |
کتابهای زیر برای درسهای شیمی، فیزیک و زیستشناسی دانشآموزان در پایههای 11 و 12 پیشنهاد میشود:
کتابهای درسی مدارس کانادا برای دروس شیمی، فیزیک و زیستشناسی | |
Nelson Chemistry 11 & 12 | برای آموزش درس شیمی در پایههای 11 و 12 |
Nelson Biology 12 | مناسب دانشآموزان پایه 12 جهت کسب آمادگی برای ورود به کالج |
Nelson Biology 11 | برای درس زیستشناسی پایه 11 |
Nelson Physics 11 & 12 | درس فیزیک پایه 11 و 12 |
McGraw-Hill Ryerson Chemistry 11 & 12 | برای درس شیمی پایه 11 و 12 |
McGraw-Hill Ryerson Biology 11 & 12 | زیستشناسی پایههای 11 و 12 |
بعضی از کتابهایی که در درس مطالعات اجتماعی تدریس میشوند، عبارتند از:
کتابهای درسی مدارس کانادا برای درس مطالعات اجتماعی | |
Inquiring Minds | در پایه هفتم |
Canada in the Contemporary Work | پایه 9 |
Aboriginal People in Canada | مخصوص دانشآموزان پایه 10 |
در استان انتاریو، کتابهای درسی تاییدشده توسط وزارت آموزش و پرورش استان شامل موارد زیر میشوند:
کتابهای درسی تاییدشده مدارس کانادا در استان انتاریو | |
Mathology | برای آموزش ریاضی در پایه 1 |
Alphakids | آموزش زبان پایه 1 تا 8 |
MathUP Classroom | مخصوص دانشآموزان پایه 1 |
My Math Path | درس ریاضی از پایه 1 تا 8 |
Cornerstones | آموزش زبان در پایه 1 تا 8 |
Nelson Social Studies | مطالعات اجتماعی پایه 1 تا 6، تاریخ و جغرافیا پایههای 7 و 8 |
French As a Second Language: Core French | آموزش زبان فرانسه در پایههای 9 تا 12 |
Foundations of Mathematics | درس ریاضی پایههای 9 و 10 |
Business Leadership: Management Fundamentals | مطالعات کسبوکار در پایه 12 |
Kinesiology: An Introduction to Exercise Science | سلامت و تربیت بدنی در پایههای 9 تا 12 |
Mathematics of Data Management | ریاضی پایه 12 |
Think Smart: Skills for Success After High School | هدایت و آموزش شغلی پایههای 11 و 12 |
Introduction to Kinesiology: Studying Human Movement and Health | تربیت بدنی و سلامت، پایههای 9 تا 12 |
Mathematics of Data Management, University Preparation | ریاضی پایه 12 |
Calculus and Vectors | ریاضی پایه 12 |
The World of Fashion, UBC Press | علوم اجتماعی و انسانی، پایه 9 تا 12 |
Canadian History since World War I – Applied | مطالعات کانادا و جهان، پایه 9 و 10 |
همانطور که دیدیم، منابع آموزشی بر اساس نوع مدرسه و سیستمهای آموزشی آن، متفاوت و متغیر است. شما میتوانید برای آگاهی از منابع آموزشی مدارس دلخواه خود، با کارشناسان ما در موسسه مهاجرتی سامان استادی تماس بگیرید و از جدیدترین و دقیقترین برنامه آموزشی در دبیرستانهای کانادا اطلاع پیدا کنید.
زبان آموزش در مدارس کانادا
زبان آموزش در مدارس کانادا
کشور کانادا دارای دو زبان رسمی است که در سازمانهای دولتی و مدارس و دانشگاهها مورد استفاده قرار میگیرند. هر یک از زبانهای انگلیسی و فرانسوی، بر اساس استان یا قلمرو میتوانند زبان اصلی آموزش در مدارس، دبیرستانها و سایر موسسات آموزشی کانادا باشند.
در استان کبک، فرانسوی زبان ارتباطی اول در سطح سازمانهای دولتی و آموزشی محسوب میشود و دانشآموزان و دانشجویان بومی و بینالمللی این استان، دوره آموزشی خود را به زبان فرانسوی میگذرانند. در استان نیو برانزویک، زبان فرانسوی به طور مشترک با زبان انگلیسی استفاده و ارائه میشود.
در مدارس کانادا، آموزش زبان رسمی (که به عنوان زبان اصلی آموزش در مقطع ابتدایی استفاده نمیشود) یکی از موضوعات اصلی و اجباری درسی در مدارس ابتدایی است. در مقطع متوسطه، آموزش زبان انگلیسی از حالت اجباری خارج میشود و دانشآموزان بر اساس علاقه و اولویت خود به یادگیری زبان خارجی میپردازند.
سیاستهای آموزش زبان در مدارس کانادا برای حفظ و ارتقاء زبانهای رسمی این کشور و همچنین سایر زبانهایی است که توسط ساکنین استانهای مختلف این کشور استفاده میشوند. در سیستم آموزشی مدارس استان بریتیش کلمبیا، دانشآموزان باید به سطح مطلوبی از مهارت ارتباط به زبان انگلیسی دست پیدا کنند. دانشآموزانی که زبان مادریشان فرانسوی است، بر اساس قانون این کشور آموزشهای خود را به زبان فرانسوی دریافت میکنند.
در مدارس کانادا، دو زبان انگلیسی و فرانسوی به عنوان زبان اول و سایر زبانها به عنوان زبان خارجی آموزش داده میشوند. دانشآموزان، به خصوص آنهایی که از نژاد بومیان کانادا هستند، باید فرصت یادگیری زبانهای بومی کانادا را نیز داشته باشند.
اینکه دانشآموزان از چه پایه تحصیلی ملزم به یادگیری زبانهای خارجی هستند، به قوانین استان مربوطه بستگی دارد. برای مثال، بر اساس قانون استان بریتیش کلمبیا، دانشآموزان باید در پایههای 5 تا 8، یک زبان خارجی را در برنامه آموزشی خود یاد بگیرند.
اعتبار مدارک مدارس کانادا
اعتبار مدارک مدارس کانادا
همه مدارس کانادا، زیر نظر وزارت آموزش استان یا قلمرویی که در آن قرار دارند فعالیت میکنند و ملزم به رعایت استانداردهای آموزشی آن منطقه هستند. بنابراین، کیفیت و سطح آموزشی مدارس کانادا، شامل مدارس دولتی یا خصوصی، روزانه یا شبانهروزی و برتر یا استاندارد، از معیارهای لازم برخوردارند.
سیستم نظارت یکپارچه استانی در کانادا باعث شده است که مدارک تحصیلی صادرشده در دبیرستانهای روزانه و شبانهروزی کانادا، در سراسر جهان معتبر باشند. بنابراین، دانشآموزان، فارغ از اینکه در کدام یک از سیستمهای آموزشی استانی کانادا تحصیل کنند یا دیپلم کدامیک از سیستمهای آموزشی بینالمللی مدارس کانادا را به دست آورند، به راحتی میتوانند پس از پایان تحصیل، بر اساس انتخاب خود در دانشگاههای کانادا یا سایر دانشگاههای جهان به ادامه تحصیل بپردازند.
علاوه بر سازمان آموزشی هر استان، که وظیفه ارزیابی و نظارت بر عملکرد مدارس، به خصوص مدارس دولتی کانادا را بر عهده دارد، برخی از نهادها و سازمانهای غیر دولتی در طی سالیان طولانی تشکیل شده اند که وظیفه آنها ارزشیابی عملکرد مدارس، بهویژه مدارس خصوصی کانادا است. این سازمانها، هر کدام از زاویه خاصی عملکرد مدارس را مورد ارزیابی قرار میدهند و اطلاعات مفیدی را در قالب گزارشهای دورهای تهیه میکنند. برخی از این موسسات و نهادها عبارتند از:
– Advanced Placement Canada (AP)
– Agency for French Teaching Abroad (AEFE)
– Association of Independent Schools and Colleges in Alberta (AISCA)
– Canadian Accredited Independent Schools (CAIS)
– Federation of Independent School Associations (FISA)
– Independent Schools Association of British Columbia (ISABC)
– International Boys Schools Coalition (IBSC)
– La Fédération des établissements d’enseignement privés (FEEP)
– Oakville Independent Schools (OIS)
– The Associated Waldorf School (AWSNA)
– The Association of Boarding Schools (TABS)
– The Canadian Council of Montessori Administrators (CCMA)
– The Conference of Independent Schools of Ontario (CIS)
– The Independent and Private School Forum (IPSF)
– The National Association of Independent Schools (NAIS)
– The Ontario Federation of Independent Schools (OFIS)
– The Quebec Association of Independent Schools (QAIS)
سلام.روز خوش مدرسه روزانه و شبانه روزی تو کانادا کدومش بهتر؟ شهریه و هزینشون خیلی فرق میکنه؟ پیشنهاد شما کدومشونه>
سلام خانم سهیلیپور، روزتون بخیر. کیفیت آموزش در مدارس کانادا از نظر روزانه یا شبانهروزی بودن تفاوتی نداره. همه مدارس باکیفیت هستن، همه دیپلمهای معتبر ارائه میدن و مسیر ورود به دانشگاه رو به خوبی برای دانشآموزها هموار میکنن. تفاوت مهم توی دامنه خدمات ارائهشده و در نتیجه شهریه تحصیل در این مدارسه. مدارس شبانهروزی چون امکان اسکان و خوراک دانشآموزها رو فراهم میکنه (به همراه خیلی امکانات دیگه)، شهریهشون از مدارس روزانه بالاتره. از طرفی ریسک دریافت ویزا با پذیرش مدارس شبانهروزی کمتره. بنابراین، در حالت کلی توصیه میشه برای مدارس شبانهروزی اپلای کنید. البته شرایط دانشآموز و خانواده شما باید دقیق بررسی بشه. پیشنهاد میکنم فرم ارزیابی دانشآموز رو تکمیل کنید تا بتونیم بهنر راهنماییتون کنیم. به امید دیدار شما.
سلام.مدارس کانادا شهریه کمتر از 11 هزار دلار نداره؟ غیر از استان انتاریو و کبک توی شهرای کوچیک میشه مدارسی با هزینه مناسب تر پیدا کرد؟
سلام وقت بخیر. توی شهرهای کوچکتر احتمال اینکه بتونین مدارس ارزونتر پیدا کنین وجود داره. برای دریافت مشاوره لطفا فرم ارزیابی دانشآموز رو تکمیل کنید تا همکارانم بتونن اطلاعات بیشتری بهتون بدن. موق باشید.
سلام. ببخشید خوابگاهای مدارس کانادا مختلطه؟ بچه ها تو سن حساسی هستن میخواستم بدونم شرایط چطوریه. سپاس
سلام جناب جعفربیگی عزیز، روزتون بخیر. اتاقهای خوابگاه در مدارس کانادا بر اساس رده سنی و جنسیت دستهبندی میشه. یعنی فرزند شما با همسنوسالهای خودش در یک اتاق/طبقه زندگی میکنه و همه همجنسهای خودش هستن. خیلی از مدارس شبانهروزی بزرگ کانادا، حتی ساختمانهای جداگونهای رو برای اسکان دختران و پسران اختصاص دادن. در صورتی که مدرسه امکان اسکان دانشآموزها در ساختمانهای مجزا رو نداشته باشه، دختران و پسران رو در طبقات مختلف ساختمان خوابگاه اسکان میده و طبق قوانین، دانشآموزان دختر حق ورود به محل اسکان دانشآموزان پسر رو ندارن، و بالعکس. از این بابت خیالتون راحت باشه. موفق باشید.
سلام وقتتون بخیر. دختر من استعداد درخشانه. میتونین براش بورسیه بگیرین از مدرسه؟
سلام روز بخیر. دخترتون با توجه به رزومه تحصیلیشون میتونن توی بهترین مدارس کانادا تحصیل کنن ولی برای پایینآوردن ریسک ریجکتی ویزا بهتره سال اول برای اسکالرشیپ اپلای نکنین. پرداخت کامل شهریه سال اول میتونه شانس دریافت ویزا رو برای دخترتون تا حد خوبی بالا ببره. موفق باشید.
سلام. همه این کتابایی که نوشتین رو دانش آموزا باید بخونن؟ زیاد نیس؟
سلام روز بخیر. اینها چند نمونه از کتابهایی هستن که توی مدارس کانادا به دانشآموزها تدریس میشه و بر اساس سیستم آموزشی متفاوته. ما برای یک درس ممکنه چندتا کتاب معرفی کرده باشیم که در مدارس مختلف کانادا ارائه میشن. بنابراین، بستگی داره در چه نوع مدرسه ای و بر اساس کدوم سیستم آموزشی تحصیل کنید. موفق باشید.
سلام. کاستودین رو ما انتخاب میکنیم یا مدرسه تعیین میکنه؟
سلام روز بخیر. اگر با ما قرارداد مهاجرتی ببندید، همه مراحل توسط ما و با هماهنگی مدرسه انجام میشه. ولی بهطور کلی، در کانادا موسساتی برای ارائه خدمات کاستودین هستند که با مدارس همکاری میکنند. موفق باشید.
سلام فرزندم اگر دیپلم کانادایی نداشته باشه میتونه مستقیم برای دانشگاه اپلای کنه؟ یا بهتره سال اخر دبیرستان رو کانادا درس بخونه؟ میشه لطفا راهنمایی کنین؟
سلام خانم رستگار عزیز، روزتون بخیر. بله هر دو حالت امکانپذیره. ولی با توجه به عملکرد تحصیلی فرزندتون ممکنه شرایط پذیرش دانشگاه کمی پیچیده بشه. لطفا با کارشناسان مهاجرت تحصیلی سامان استادی تماس بگیرید تا دقیقتر راهنماییتون کنن. موفق باشید.
اگر برای چند مدرسه همزمان اپلای کنیم مشکلی پیش نمیاد؟ تاثیر منفی روی پذیرش نمیذاره؟
سلام روز بخیر. میتونین برای چند مدرسه اپلای کنین و هر کدوم که مناسبتر بود رو انتخاب کنین. موفق باشید.
سلام شرایط تحصیل در مدارس دولتی کانادا چیه؟ از ایران میتونیم ثبت نام کنیم؟
سلام جناب صمدی عزیز، وقتتون بخیر. اگر منظورتون بدون نیاز به پرداخت شهریه ست، همونطور که توی همین صفحه ذکر کردیم، در سه حالت امکان ثبت نام توی مدارس دولتی کانادا و تحصیل رایگان برای دانشآموزهای ایرانی وجود داره. 1. دانشآموز شهروند کانادا باشد (پاسپورت داشته باشد) یا حداقل کارت اقامت دائم (PR) کانادا داشته باشد؛ 2. یکی از والدین دانشآموز دارای کارت اقامت دائم (PR) کانادا باشد؛ 3. یکی از والدین، اجازه اقامت کاری (Work Permit) و یا اجازه اقامت تحصیلی (Study Permit) کانادا را داشته باشد. اگر به مشاوره تخصصی نیاز دارید لطفا با کارشناسان ما در سامان استادی تماس بگیرید. موفق باشید
سلام من امسال شرایطش رو ندارم فرزندم رو بفرستم کانادا. راهی هست از همینجا تحصیلش رو شروع کنه و سال تحصیلی بعد بره کانادا؟ ممنون از پاسخگوییتون
سلام خانم صالحی عزیز، وقتتون بخیر. بله اگر تمایل داشته باشید فرزندتون میتونه سال تحصیلی فعلی رو بهصورت آنلاین تحصیل کنه و سال بعد، وارد کانادا بشه و ادامه تحصیل بده. البته پایه تحصیلیش مهمه. لطفا فرم ارزیابی دانشآموز رو تکمیل کنید تا همکارانم باهاتون تماس بگیرند و بهتر راهنماییتون کنند. موفق باشید.