صلاحیت ورود به دانشگاه – HZB
HZB چیست؟
صلاحیت ورود به دانشگاه و یا Hochschulzugangsberechtigung عبارتی است که برای سنجش ورود به تحصیلات عالی در کشور آلمان کاربرد دارد. بر خلاف کشور ایران، در آلمان چیزی به نام کنکور و یا هرگونه امتحان متمرکز برای ورود به دانشگاه وجود ندارد و دانشآموزان پس از پایان دوره دبیرستان و گرفتن دیپلم، با توجه به نوع دیپلم میتوانند وارد دانشگاههای مربوطه شوند. در این شرایط به اصطلاح گفته میشود که این دانشجو دارای HZB است.
HZB (صلاحیت ورود به دانشگاه) چه کاربردهایی دارد؟
کاربرد HZB برای ورود به دانشگاههای آلمان در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد است. در صورتی که دانشجو دارای HZB باشد، میتواند در این مقاطع وارد دانشگاه شود. اما در صورت نداشتن HZB مجوز ورود به دانشگاههای آلمان را نخواهد داشت.
ضرورت داشتن HZB به این علت است که دیپلم کشور آلمان 13 ساله بوده و در بیشتر کشورهای دیگر از جمله ایران دیپلم 12 ساله است. از این رو از نظر سیستم آموزشی کشور آلمان، دانشآموزان خارج از این کشور، یک سال کمبود در آموزش دارند. در این شرایط دانشآموزی که در ایران دیپلم خود را دریافت کرده، صلاحیت ورود مستقیم به دانشگاه یا به عبارتی HZB ندارد و نمیتواند بهطور مستقیم در مقطع لیسانس وارد دانشگاههای آلمان شود. بنابراین دانشآموزان ایرانی پیش از ورود به دانشگاههای آلمان باید دوره کالج یک ساله بگذرانند.
در شرایطی که دانشآموزی در ایران پس از پایان دبیرستان با شرکت در کنکور وارد یک دانشگاه مورد تایید کشور آلمان شده و حدودا بین 35 تا 40 واحد درسی در مقطع لیسانس پاس کرده باشد، وضعیت وی متفاوت خواهد بود. در این صورت، دانشجو نیازی به تحصیل در کالج نداشته و فقط در صورتی که دانشگاه محل تحصیل او در ایران، مورد تایید آلمان باشد دارای HZB خواهد بود و یا به عبارتی، کمبود یک ساله را در دانشگاه جبران کرده است و میتواند مستقیما وارد دانشگاههای آلمان در مقطع لیسانس شود.
دانشجویانی که قصد تحصیل در مقطع ارشد در کشور آلمان را دارند، در صورتی دارای HZB هستند که یک مدرک لیسانس کامل داشته باشند.
مدارک چه کسانی باید مورد ارزیابی قرارگیرد؟
مدارک آن دسته از دانشجویانی که در کشور خود، در دانشگاهی درس خواندهاند که در سیستم آموزشی کشور آلمان ناشناخته باشد، باید مورد ارزیابی قرار بگیرد.
دلایل معادلسازی مدارک تحصیلی در آلمان
از دلایل معادلسازی مدارک تحصیلی در آلمان میتوان به سیستم آموزشی سختگیر و دقیق این کشور اشاره کرد. همانطور که پیشتر اشاره شد، دیپلم کشور آلمان 13 ساله بوده و در بیشتر کشورهای دیگر دیپلم 12 ساله است. همچنین به علت بالابودن کیفیت آموزش در این کشور، برای پذیرش دانشجویان خارجی، حساسیت بیشتری وجود دارد تا کیفیت دانشگاه خارجی مورد ارزیابی قرار بگیرد تا این اطمینان حاصل شود که دانشجویان در یک سطح تحصیلی قرار دارند.
نتایج بررسی و ارزیابی مدارک (HZB) در آلمان
صلاحیت برای ورود مستقیم و کلی به دانشگاه با عنوان HZB عمومی (Allgemeine Hochschulreife) مطرح میشود. در این نوع، افرادی که از دبیرستانهای آکادمیک (Gymnasium level) فارغالتحصیل شدهاند و دیپلم Abitur دریافت کردهاند، میتوانند برای همه دانشگاهها و رشتههای موجود در آنها اقدام کرده و تحصیل کنند.
صلاحیت برای ورود مستقیم به دانشگاه ولی منطبق با رشته تحصیلی با عنوان HZB بر اساس رشته (Fachgebundene Hochschulreife) مطرح میشود. در این نوع HZB، فرد میتواند در دانشگاههای آلمان اما در یک رشته مشخص پذیرش بگیرد.
صلاحیت برای ورود غیر مستقیم و کلی به دانشگاه با ورود دانشآموز به دوره یک ساله کالج امکانپذیر میشود. پس از بررسی شرایط دانشآموز، نوع دیپلم و معدل دانشآموز، نوع کالج ورودی وی مشخص میشود. زمانی که دانشآموزان در ایران، در رشتههای تجربی و ریاضی تحصیل کرده باشند و نمرات بالا داشته باشند، با ارزیابی دانشآموز، به او اجازه داده میشود تا در هر کدام از انواع کالجها شرکت کنند. از این طریق دانشجویان میتوانند گستره انتخابی بیشتری برای تحصیل در دانشگاههای آلمان داشته باشند.
صلاحیت برای ورود غیر مستقیم و منطبق با رشته به دانشگاه، در شرایطی اتفاق میفتد که با بررسی سوابق و عملکرد تحصیلی دانشآموز در دبیرستان در ایران، موظف به شرکت در دوره یکساله کالج شود و سیستم آموزشی آلمان به او اجازه بدهد که تنها مرتبط با رشته دبیرستان خود، نوع کالج در آلمان را انتخاب کند. به این صورت برای مثال دانشآموزی با دیپلم انسانی مجاز میشود در کالجهای W-Kurs و یا S-Kurs شرکت کند.
همچنین برای شرکت در کالجهای M-Kurs و تحصیل در رشتههای پزشکی و پیراپزشکی، دانشآموزان با دیپلم تجربی در ایران شانس بیشتری دارند. دانشآموزان با دیپلم ریاضی نیز در دورههای T-Kurs کالجهای آلمان، موفقتر هستند.
عدم تایید مدارک/ عدم صلاحیت ورود به دانشگاههای آلمان زمانی اتفاق میفتد که محل تحصیل دانشجو یا رشته تحصیلی او، برای سیستم آموزشی آلمان ناشناخته باشد و یا مدرک دریافتی دانشجو، اعتباری در کشور آلمان نداشته باشد. در این شرایط افراد مجاز به ورود به دانشگاههای آلمان نخواهند بود.
مدت اعتبار گواهی HZB
مدت اعتبار گواهی HZB برابر با مدت اعتبار مدارک تحصیلی دانشجویان است. از آنجایی که گواهی HZB برای بررسی مدارک تحصیلی فرد صادر میشود، تا زمانی که تغییری در مدارک دانشجو به وجود نیاید، گواهی HZB او نیز معتبر است.
0 دیدگاه برای این مطلب ثبت شده است