انگیزهنامه (Motivation Letter) چیست و چگونه میتوان یک انگیزهنامه خوب نوشت؟
یکی از مهمترین بخشها در فرآیند اپلای برای تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور، نوشتن انگیزهنامه (Motivation Letter) است. چگونه میتوان یک انگیزهنامه خوب نوشت؟ چرا Motivation Letter در پروسه اپلای و مهاجرت تحصیلی دارای اهمیت است؟
- انگیزهنامه (Motivation Letter) چیست؟
- چه تفاوتی بین انگیزهنامه، کاور لتر، SOP و بیانیه شخصی وجود دارد؟
- پیش از نوشتن انگیزهنامه
- انگیزهنامه را چگونه آغاز کنیم؟
- چگونه انگیزهنامه بنویسیم؟
- چگونه انگیزهنامه را به پایان برسانیم؟
- شخصی و اورجینال بنویسید.
- حرفهای و غیر متناقض باشید.
- پیش از ارسال انگیزهنامه، از دیگران بخواهید در مورد آن نظر دهند.
انگیزهنامهای که با رعایت اصول و مطابق با استانداردهای موجود نوشته شده باشد، میتواند یک عامل تعیینکننده برای اخذ پذیرش تحصیلی در رشته و دانشگاه دلخواه شما باشد. Motivation Letter، شخصیترین مدرکی است که در هنگام اپلای و تلاش برای اخذ ویزای تحصیلی ارائه میدهید. بنابراین، نوشتن یک انگیزهنامه اصیل و اورجینال، از اهمیت بسیاری برخوردار است و نباید ساده از آن عبور کرد.
در این مقاله، بر روی نکات کلیدی در خصوص نوشتن انگیزهنامه تاکید داریم. ابتدا لازم است بدانیم Motivation Letter چیست؟
انگیزهنامه (Motivation Letter) برای پذیرش تحصیلی چیست؟
انگیزهنامه (Motivation Letter) یک روش کاربردی برای متقاضی است تا توضیح دهد چرا گزینه مناسبی برای تحصیل در رشته انتخابی و دانشگاه مورد نظرش است. این نامه، فرصتی ایدهآل برای توضیح دلیل و انگیزه متقاضی برای اپلای و تجربیاتی که او را به این تصمیم رسانده، است.
نحوه نوشتن Motivation Letter میتواند تاثیر زیادی در پذیرش یا عدم پذیرش متقاضی، به خصوص در دانشگاههای برتر با استانداردهای پذیرش بالا، داشته باشد.
نوشتن انگیزهنامه به هیچ وجه یک کار فرمالیته نیست. کمیته بررسی پروندههای پذیرش، این نامهها را بهصورت کاملا جدی بررسی میکنند، زیرا نشاندهنده تعهد و تمایلات حقیقی متقاضی هستند. کیفیت انگیزهنامه، تاییدکننده شخصیت، اهداف و بلندپروازیهای شما است.
کمیته جذب دانشجو در دانشگاهها، با درخواست انگیزهنامه به متقاضیان فرصت اثبات خودشان از طریق یک نامه کوتاه را میدهد که در آن، باید اطلاعاتی مرتبط و جذاب در مورد خود ارائه دهند.
ممکن است نوشتن انگیزهنامه، برای دریافت پذیرش از دانشگاه، برای دانشجویان تا حدی دشوار و چالشبرانگیز باشد. زیرا دانشجویان غالبا نمیدانند Motivation Letter باید چگونه نوشته شود، دارای چه محتویاتی باشد و چگونه مسئول مربوطه را متقاعد کنند که گزینه مناسبی برای تحصیل در آن رشته و دانشگاه خاص هستند.
همچنین، ممکن است انگیزهنامه دارای اسامی مختلفی باشد. بنابراین، تشخیص انواع گوناگون نامهها و نوشتن انگیزهنامه، و نه چیز دیگری، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
چه تفاوتی بین انگیزهنامه، کاور لتر، SOP و بیانیه شخصی وجود دارد؟
کاور لتر (Cover Letter) یکی از انواع انگیزهنامه است که با هدف اخذ انواع ویزا نوشته میشود.
SOP نامهای دقیقا شبیه انگیزهنامه است و در واقع، یک روش دیگر برای بیان موضوعات مشابه است. معمولا دانشگاهها و کارفرمایان به این نامهها، با یکی از اسامی ذکرشده در بالا ارجاع دهند.
انگیزهنامه برای اپلای دانشگاه، بیانیه شخصی (personal statement) نیز نامیده میشود. ولی انگیزهنامه چیزی متفاوت از بیانیه شخصی است. تفاوت این دو، در مدت زمانی است که در نامه به آن پرداخته شده و نیز هدف از نوشتن آن.
معمولا، بیانیههای شخصی از محتوای شخصیتری برخوردار هستند و به گذشته فرد بیشتر میپردازند. با اینکه انگیزهنامهها دارای عناصر شخصی هستند، ولی تمرکزشان بیشتر بر روی طرحها و اهداف آینده فرد است. با نوشتن انگیزهنامه، صرفا به دستاوردهای گذشته خود، به عنوان تاییدی بر تعهد شما نسبت به اهداف آیندهتان، میپردازید.
پیش از نوشتن انگیزهنامه
ابتدا، چون انگیزهنامه مدرک مهمی در پروسه اپلای شما به شمار میآید، باید در اولین زمان ممکن شروع به نوشتن آن کنید تا زمان کافی برای تکمیل انگیزهنامه داشته باشید. Motivation Letter، مقالهای نیست که ظرف مدت چند روز قادر به نوشتن آن باشید.
پیش از شروع به نوشتن انگیزهنامه، پیشنهاد میشود تا جای ممکن بیشترین اطلاعات را در مورد دانشگاه و برنامه تحصیلی دلخواهتان به دست آورید.
معمولا، در وبسایت دانشگاهها همه چیز کاملا شفاف و واضح بیان شده و اطلاعات خوبی در مورد شرایط، انتظارات و پیشنیازهای متقاضیان برای کسب پذیرش در این دانشگاه و رشته دلخواهشان ارائه شده است. همچنین، این اطلاعات را بهطور مختصر و کامل، میتوانید در سایر وبسایتهای معتبر معرفیکننده دانشگاههای برتر جهان نیز پیدا کنید.
واضح است که اگر در مورد شرایط، پروژههای اصلی و مهم، فعالیتها، فلسفه آموزشی و … دانشگاهها اطلاعات بیشتری به دست آورید، میتوانید محتوای نامه را مرتبطتر و تاثیرگذارتر تنظیم کنید. نشاندادن ارتباط با فعالیتها و پروژههای اصلی دانشگاه، بهطور قطع میتواند منجر به آغاز یک همکاری مثبت گردد.
انگیزهنامه را چگونه آغاز کنیم؟
اول، نام مخاطب این نامه (کسی که قرار است Motivation Letter شما را بخواند) را مشخص کنید. اگر نمیدانید چه شخصی قرار است انگیزهنامه را مطالعه کند، صرفا به نوشتن «Dear Sir or Madam» اکتفا کنید.
در شروع انگیزهنامه، باید تلاش کنید توجه خواننده را در پارگراف آغازین جلب کنید و توضیح چیزهایی که لازم است بدانند را در همان پاراگراف شروع کنید. بهتر است بهطور مختصر در مورد رشته تحصیلی دلخواه و دلیل اپلایکردن برای آن صحبت کنید. میتوانید در ادامه، به توضیح دلیل علاقهتان به آن رشته با جزئیات بیشتری بپردازید.
به خاطر داشته باشید نامه از همان ابتدا باید ماهیت شخصی داشته باشد. از کلیشه و کلیات زیاد استفاده نکنید. آیا یک انسان واقعی آن را نوشته است؟ همچنین، سعی کنید خواننده را درگیر مطلب خود کنید. علاقه خواننده را تحریک کنید، در عین حال باید حواستان باشد محتوای نامه را حرفهای ادامه دهید و بیش از حد به دنبال شوکهکردن آنها نباشید.
پیشنهاد ما این است که ابتدا با نوشتن بدنه اصلی نامه آغاز کنید و پس از آنکه در مورد محتویات نامه به جمعبندی واضح رسیدید، اقدام به نوشتن مقدمه (یا پاراگراف آغازین) کنید. در اینصورت، Motivation Letter شما ساختار منطقی بهتری پیدا میکند.
چگونه انگیزهنامه بنویسیم؟
برای اینکه یک انگیزهنامه مناسب و متقاعدکننده بنویسید، بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
- نکات اصلی که قصد دارید مطرح کنید و موضوعات مهمی که قرار است در Motivation Letter به آن بپردازید را بنویسید. سپس در ادامه نامه با جزئیات بیشتر به آنها بپردازید.
- اهدافتان را واضح و شفاف بیان کنید: یک توضیح کلی در مورد بقیه نامه ارائه دهید.
- چرا فکر میکنید این دانشگاه و رشته تحصیلی برای شما جذاب و مناسب است؟
- بر روی نقاط قوت و شایستگیهای مهم، تجربیات پیشین (تجربیات بینالمللی همیشه مرتبط و قابل ذکر هستند) و قابلیتهای خود تمرکز کنید. پاراگراف میانی انگیزهنامه را به طرح مرتبطترین شایستگیها تا کماهمیتترینشان با رشته تحصیلی اختصاص دهید. همچنین میتوانید برای جزئیات بیشتر، خواننده را به CV ارجاع دهید.
- بیش از حد ننویسید. بیشتر انگیزهنامهها معمولا نصف یک صفحه هستند و هیچوقت بیشتر از یک صفحه نباید باشند.
- برای نوشتن انگیزهنامه میتوانید از ساختار 3 پاراگرافی (شامل مقدمه، متن اصلی و پاراگراف پایانی) یا ساختار 5 پاراگرافی (که بدنه اصلی متن، شامل 3 پاراگراف مجزاست) استفاده کنید.
- به منابع الهامبخش زندگیتان اشاره کنید – چیزهایی که باعث شدند شما در مسیر فعلی قرار بگیرید. ولی بخاطر داشته باشید توضیح بیش از حد در مورد آن ندهید و به نکات مهمتر بپردازید.
- همچنین، حواستان باشد به موضوعات کماهمیت نپردازید. در اینصورت میتوانید با تمرکز بیشتر Motivation Letter را بنویسید و خواندن آنرا سادهتر کنید.
چگونه انگیزهنامه را به پایان برسانیم؟
در این بخش کافی است فقط نکات اصلی را خلاصه کنید و هدف اصلی نوشتن نامه را توضیح دهید – که پذیرش در یک رشته خاص در آن دانشگاه است. با بازگوکردن علایق و اعلام آمادگی برای اثبات جزئیات طرحشده در Motivation Letter (در بعضی موارد، میتوانید درخواست کنید یک مصاحبه شخصی برای شما ترتیب دهند)، نامه را به پایان برسانید.
شاید بهتر باشد دوباره تاکید کنید که میتوانید دانشجوی ارزشمندی برای تحصیل در این رشته و دانشگاه باشید. فراموش نکنید که نامتان را واضح بنویسید و آنرا امضا کنید.
شخصی و اورجینال باشید.
در انگیزهنامه، به خواننده یک بینش و دید کلی در مورد خودتان، بهصورت فردی ارائه دهید. به خاطر داشته باشید که Motivation Letter یک مدرک شخصی است که از شما انتظار میرود از طریق آن، ثابت کنید که با بقیه متقاضیان متفاوت هستید و شایستگیها، مهارتها و قابلیتهای شما، مناسببودن شما برای کسب پذیرش و تحصیل در آن رشته خاص را به اثبات میرساند.
شاید استفاده از انگیزهنامههای دیگر کمککننده و مفید باشد، ولی نباید از بقیه کپیبرداری کنید و بنابراین، بهتر است سعی کنید اورجینال و اصیل باشید. همچنین، از فخرفروشی بیش از حد در مورد خودتان خودداری کنید. کسی از شما انتظار ندارد خودتان را یک ابر قهرمان معرفی کنید، کافی است فقط واقعبین و واقعیتگرا باشید.
همچنین، نباید لحن ناامید یا بیش از حد امیدوارانه داشته باشید. واضح است که: نباید در Motivation Letter، اطلاعات غلط ارائه دهید. اعضای کمیته پذیرش انگیزهنامههای زیادی را میخوانند و بهسادگی میتوانند این نکات را تشخیص دهند.
حرفهای و غیر متناقض باشید.
شکل ظاهری انگیزهنامه، سازماندهی و ساختار پاراگرافها، اندازه فونت استفادهشده، طول نامه یا طول اولین پاراگراف، همه اینها میتوانند تاثیر زیادی بر روی برداشت اولیه خواننده انگیزهنامه شما داشته باشند.
تلاش کنید نامه از لحاظ فرمت، سبک نوشتاری و گرامر به اندازه کافی حرفهای باشد (مثلا، استفاده از فونت یکسان در طول نامه، کاربرد مخففهای یکسان در سراسر نامه و …). برای کاهش اشتباهات، متن Motivation Letter را تا حد امکان بررسی و کنترل کنید. این مرحله از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا جزئیات کوچک میتوانند تفاوتهای بزرگی ایجاد کنند.
از جملات بیش از حد طولانی استفاده نکنید، زیرا خوانش نامه را دشوار میکند. همچنین، سعی کنید تا حد امکان از واژگان ساده استفاده کنید و واژههای پیچیده و پرطمطراق را وارد Motivation Letter خود نکنید.
پیش از ارسال انگیزهنامه، از دیگران بخواهید در مورد آن نظر دهند.
همیشه پیشنهاد میشود از یک دوست، استاد یا افرادی که قبلا این مرحله را طی کرده اند و تجربه نوشتن Motivation Letter دارند، کمک بگیرید و از توصیههای آنها استفاده کنید. معمولا، میتوانید با دانشجویانی که در حال حاضر در رشته مورد نظر شما در حال تحصیل هستند در ارتباط باشید و از توصیههای مفید آنها استفاده کنید.
همه این نکات اصلی و کلیدی میتوانند به شما در نوشتن یک انگیزهنامه موفق کمک کنند. ولی، در پایان وجه تمایز شخصی و دانش شما چیزی است که از اهمیت بیشتری برخوردار است و در کسب نتیجه نهایی، تفاوت ایجاد میکند.
یک Motivation Letter خوب همیشه وقتی موفق خواهد بود که متقاضی برای دریافت پذیرش از دانشگاه در رشته دلخواهش، کاملا مشتاق و علاقمند باشد. چیزی که بیشتر از هر چیزی به آن احتیاج دارید، این است که به خودتان اعتماد داشته باشید و شانس خودتان را امتحان کنید و اگر بار اول موفق نشدید، به تلاش ادامه دهید و زیرا در هر صورت موفقیت از آن شماست.